Nyheter

Signify levererar belysningen till Förbifart Stockholm

Även om det alltid finns ljus i slutet av tunneln är den faktiska belysningen i en tunnel extremt viktig. Rätt belysning gör en enorm skillnad för säkerheten och upplevelsen du får när du kör genom en lång tunnel. Signify (tidigare Philips Lighting) kommer att leverera belysningslösningen till nya Förbifart Stockholm som binder ihop norra och södra Stockholm.

E4 Förbifart Stockholm är en av Sveriges största infrastrukturprojekt genom tiderna och binder samman norra och södra Stockholm. Av vägens 21 km går drygt 18 km i tunnel med varsitt tunnelrör i vardera färdriktning, vilket ökar säkerheten. Tunneln planeras att öppna för trafik 2030. Signify som är världsledande inom belysning kommer att leverera väg- och tunnelbelysningen till detta prestigefyllda projekt.

Signify kommer att leverera Philips Luma gen2-gatlyktor utanför tunneln och Philips TubePoint gen2-armaturer i tunneln. Tunnelarmaturerna hanteras och styrs via styrsystemet Philips TotalTunnel. Detta är en komplett belysningslösning med högkvalitativ LED som ger enhetlig belysning med begränsad bländning, vilket gör det mer behagligt att köra genom tunneln. Med denna lösning kommer också övergången mellan dagsljus och tunnelbelysning bli så naturlig som möjligt.

– Anledningen till varför Bravida valde Signify som leverantör till detta projekt är för att de har den bästa och mest prisvärda lösningen som uppfyller kraven i köpprocessen. En annan viktig aspekt är relationen vi har byggt upp över flera år både lokalt och centralt. Signify har levererat ett antal lyckade projekt så som Norra och Södra Länken i Stockholm till Trafikverket. Förutom lättinstallerade, effektiva och högkvalitativa armaturer känns det tryggt att de har levererat liknande styrsystemslösningar som kommer att krävas i denna tunnel, säger Anders Ingels från Bravida.

– Vi är mycket stolta över att ha vunnit detta kontrakt med Bravida för att leverera belysningen till Förbifart Stockholm. Vi ser fram emot att återigen leverera våra belysningslösningar för att ge en bättre körupplevelse. Rätt belysningslösning i en tunnel är avgörande för säkerheten och upplevelsen du får när du kör så många kilometer under jord, säger Hans Gyllner, Sales Manager på Signify i Sverige. Den ansvariga KAM för projektet är Tommy Törnqvist.

Fakta

Philips TubePoint

Med sin moduldesign och moderna LED-arkitektur är TubePoint gen2 en mångsidig och kostnadseffektiv armatur som uppfyller de hårdast ställda kraven på tunnelbelysning. Den är

tillverkad av komponenter av högsta kvalitet som är specialutformade för tunnlar och garanterar därför lång livslängd, hög prestanda och låga underhållskostnader. Effektiviteten och det stora urvalet av optik innebär att antalet armaturer kan minskas betydligt jämfört med en konventionell lösning. Ett högt ljusflöde per watt på systemnivå förbättrar den totala ägandekostnaden.

Philips TotalTunnel

TotalTunnel från Philips är ett integrerat belysningssystem som säkerställer trygghet på vägarna och har hög effektivitet, samtidigt som det ser till att driften underlättas och kostnaderna minskas. Toppmodern LED-belysning och enkel styrning garanterar en väl upplyst väg och enkel hantering. TotalTunnel erbjuder en rad olika system, tjänster och armaturer för att uppfylla olika typer av tunnelkrav.