Nyheter

Debatt: ”Läget börjar bli akut: Den svenska flyginfrastrukturen måste säkerställas”

De regionala flygplatserna vill vara nyckelspelare i omställningen och samhällsbygget, men kämpar med akuta utmaningar. Vi presenterar här fyra konkreta förslag som skulle ändra spelplanen.”

Det skriver Per Nordenstam Vd, Sobona, kommunala företagens arbetsgivarorganisation, Anna Hed Kommunstyrelsens ordförande (C) Mora kommun, Andreas Svahn, Regionstyrelsens ordförande (S) Region Örebro län, Erik Ciardi Kommunalråd (C) Kalmar kommun och Hans Unander Kommunstyrelsens ordförande (S) Malung-Sälen i ett debattinlägg i Dagens Samhälle:

”De regionala flygplatserna kostar cirka 600 miljoner kronor per år, där ägarkommunerna står för 500 miljoner kronor, och staten för drygt 100 miljoner via driftstöd. För att kunna fortsätta driva flygets klimatomställning och säkra ett sammanhållet Sverige måste driftstödets omfattning ses över. Staten tar det ekonomiska ansvaret för både vägar och järnvägar, men inte för flyginfrastrukturen. Det är inte rimligt att kommunerna ska bekosta den i så stor utsträckning.”

”Till följd av pandemin uppdagades svagheter i systemet med beredskapsflygplatser, som är beredda att ta emot samhällsviktiga transporter, såsom ambulansflyg och militärflyg, dygnet runt. Om vi går tillbaka till det normalläge som rådde före pandemin kommer många av de flygplatser som tidigare på frivillig basis haft beredskap, behöva upphöra med detta. Det innebär en reell försämring av akutsjukvården.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.dagenssamhalle.se/opinion/debatt/laget-borjar-bli-akut-den-svenska-flyginfrastrukturen-maste-sakerstallas/