Nyheter

Högsta betyg

Stena Recycling i Borås använder sedan en tid tillbaka Volvos nya eldrivna hjullastare L25 Electric i sin verksamhet.

– Jag tycker faktiskt att L25 Electric är världens bästa maskin. Den är tyst, smidig, snabb – och ger inga avgaser, säger Michael Eng, filialchef för anläggningen.

Stena Recycling i Borås är en fullserviceanläggning som återvinner en stor mängd avfall, allt från metall och papper till plast och farligt avfall. Upptagningsområdet är Borås och åtta omkringliggande kommuner. Varje år tar anläggningen emot cirka 70 000 ton avfall, men affärsidén är att återvinna så mycket som möjligt.

– Vi förädlar skrot till råvara, i många fall kritisk råvara. När vi återvinner papper och skickar tillbaka till pappersbruken, så minskar behovet av avverkade träd och jungfrulig pappersmassa, säger Michael Eng.

Innovationer

Återvinning är en framtidsbransch som ständigt hittar nya koncept som är bra för både miljön och ekonomin. Just Stena Recycling i Borås ligger i framkant när det gäller innovation.

– Vi vill göra saker som ingen annan gör, säger Michael Eng och ger två exempel på två projekt som kan bli framtida koncept.

– Tillsammans med Rockwool återvinner vi stenull, både spill från nyproduktion och isolering från rivningar. Det samlar vi ihop, ändå från Stockholmsregionen, och skickar tillbaka till Rockwool.

Det andra exemplet ligger nära till hands i textilstaden Borås.

– Vi driver även ett projekt där vi återvinner bomullstextilier. Det är lite hemligt, men i korthet så tvättar vi textilerna och behandlar dem kemiskt. Slutprodukten är fiber av viskos som går tillbaka till textilindustrin.

Första maskinen

Även i produktionen ligger Stena Recycling i Borås i framkant. När nya Volvo L25 Electric skulle lanseras var man tidigt ute och fick den första maskinen i Sverige. Den fick ersätta en dieseldriven liten hjullastare som gick inomhus vid sorteringsbandet för mjukplast där ett tiotal personer jobbar.

– Den gamla maskinen gick visserligen på HVO-diesel, och vi har bra luftrening, men det blev ändå störande avgaser. Plus att den bullrade och skramlade, säger Camilla Granfors, produktionsledare på Stena Recycling.

Det är av den anledningen Michael Eng lyfter L25 Electric till världens bästa maskin.

– Den är tyst, smidig, snabb och ger inga avgaser. Maskinen är helt perfekt för oss. L25 Electric är även snålkörande, eftersom den bara använder batteriet vid körning. Tomgångskörning existerar inte. Vi klarar ett helt skift utan att behöva ladda batteriet. Därför har vi inte behövt skaffa någon snabbladdare, vi klarar oss med en vanlig standardladdare över natten.