Nyheter

Bättre säkerhet inom motorsporten med en ny lösning för bärgning av elbilar

Det patentsökta redskapet som utvecklats i ett samarbete mellan Volvo Construction Equipment (Volvo CE) och Granfors Racing har börjat användas av FIA och är den första lösningen i sitt slag som tagits fram för att bidra till motorsportens omställning till eldrift.

Prototypredskapet, som uppfyller kraven i FIA:s stränga säkerhetsprotokoll, möjliggör bärgning av eldrivna rallycrossbilar från banan utan att någon personal hanterar bilen – en nyhet inom motorsporten.

Volvo CE har utvecklat den här innovativa ’kontaktfria’ lösningen med Granfors Racing genom att använda en Volvo EWR150E hjulgrävare, en Engcon tiltrotator och en isolerad bärgningsplatta för att göra bärgningen snabbare, mer flexibel och framför allt säkrare.

Den är patentsökt och testas som en del av FIA:s helt eldrivna World Rallycross (World RX) Championship – i vilket nästa race kommer att äga rum på Spa-Francorchamps i Belgien den här helgen (8–9 oktober).

Det nya bärgningsredskapet för racingbilar är en unik lösning inom motorsportvärlden och den första i sitt slag att introduceras på banorna sedan FIA inledde sin övergång till eldrift i rallycross-VM. Tack vare användningen av den här patentsökta lösningen kan de nu helt eldrivna rallycrossbilarna bärgas från banan utan något manuellt ingripande – vilket innebär att ingen personal behöver gå ut på banan och fysiskt spänna eller haka fast bilen på ett bärgningsfordon som förr – vilket gör ingripandet inte bara säkrare, utan även effektivare och snabbare.

Volvo CE har varit med och utvecklat lösningen i sin roll som officiell leverantör av anläggningsmaskiner och banbyggarpartner för World RX, tillsammans med den svenska nykomlingen Granfors Racing. Efter testningen under tävlingshelgen i Riga i Lettland i september, har den nu börjat användas av FIA som den mest effektiva bärgningslösningen för VM-serien. Skarpsynta tittare kommer att kunna se den i bruk under den kommande tävlingshelgen den 8–9 oktober på Spa-Francorchamps i Belgien.

Arvid Rinaldo, ansvarig för varumärkeskommunikation och partnerskap på Volvo CE:

– Genom vår snabba introduktion av den här innovativa lösningen lever vi upp till vårt åtagande om att driva båda industrin och motorsporten framåt i fråga om säkerhet och hållbarhet. Tack vare det här starka partnerskapet med FIA och Engcon kan vi påskynda övergången till eldrift som är tillförlitlig, effektiv och viktigast av allt säker.

I trygga händer

Med introduktionen av eldriven rallycross kommer helt nya säkerhetsöverväganden, nu när rallycross-bilar kan accelerera från 0–100 km/tim på under två sekunder – snabbare än en formel 1-bil – kombinerat med den försiktighet som ofrånkomligen behöver vägas in när elektriskt laddade bilar hanteras.

Benoît Dupont, ansvarig för offroad-kategorin hos FIA:

– Eldriven racing är en ny teknik som för med sig nya utmaningar kring säkerhet – vi behöver anpassa oss till det och skapa nya lösningar. Volvo CE har varit proaktiva med att hjälpa oss, och har skapat ett redskap som möjliggör för oss att avlägsna bilen på ett säkert och effektivt sätt. Och det är verkligen det vi har letat efter – att kunna tillföra elektrisk säkerhet utöver effektivitet.

Eftersom säkerhet inte är något som ska hanteras lättvindigt, så har FIA introducerat ett smart trafikljussystem som en del av sina nya säkerhetsprotokoll för elektromobilitet. När en eldriven rallycrossbil kör av banan, så indikeras bilens säkerhetsstatus med en grön lampa ovanpå den. Om den lyser rött indikerar det till dem i närheten att det inte är säkert att vidröra bilen och att officiell bärgning måste inväntas.

En kraftfull trio

För att arbeta i enlighet med det här systemet och för att möjliggöra säker bärgning av eldrivna rallycross-bilar som ’lyser rött’, uppfann Volvo CE och Granfors Racing ett eget trefaldigt säkerhetssystem. När förare har undsatts på ett säkert sätt från bilen av utbildad personal, så plockas bilen varsamt upp av en isolerad bärgningsplatta, som styrs, lyfts, sänks och vinklas efter behov med en 360° Engcon tiltrotator fäst på en Volvo EWR150E hjulgrävare.

Kombinationen av dessa tre tillsammans, ger inte bara säker hantering av batteridrivna fordon, utan även oöverträffad effektivitet och flexibilitet. Hjulgrävaren EWR150E, som drivs med biobränslet HVO, har en snäv och kompakt sväng – vilket är en förutsättning för de komplexa manövrar som krävs under processen – och den tillförlitliga hantering som behövs för att snabbt och säkert ta den havererade racingbilen till det avsedda bärgningsområdet utanför banan.

Resultatet, utvecklat i samarbete med Engcon, som har tillhandahållit tiltrotatorn, och testat under stränga säkerhetskrav uppställda av FIA, är en gemensam innovation som kommer att bryta ny mark inom motorsportsäkerhet.

Morten Fjeld-Nielsen, försäljningschef för Engcon i Norge:

– Det är fantastiskt att se hur Volvo CE hittar innovativa sätt att använda våra tiltrotatorer inom racing – det visar hur flexibla och anpassningsbara våra lösningar är för varje applikation. Utan den här typen av redskap skulle det kanske inte vara möjligt att bärga bilar på det snabba och effektiva sätt som vi gör nu.

Lösningen gör även enorm skillnad för förarsäkerheten. Klara Andersson, en av förarna i det Swecon-supportade Construction Equipment Dealer Team:

– Medan vi alltid strävar efter att vinna och varje race är en adrenalinkick från start till mål, så vet vi att vår säkerhet alltid kommer i första hand i World RX, särskilt när vi navigerar i den här nya eran av eldriven racing. Med den här nya robusta lösningen vet vi att vår säkerhet är i trygga händer – och att eventuella avbrott i tävlingarna hålls till ett absolut minimum.


Se film
 om den nya bärgningslösningen från Volvo CE.