Nyheter

Omtag för Swecons lönsamma utbildningar

Nya maskiner med bränslesnåla motorer. Nya smarta hjälpmedel som Load Assist. Då är det väl bara att hoppa in och köra.

– Nej, förarens kompetens är fortfarande lika viktig, kanske ännu viktigare än tidigare, säger Rickard Gerdlöf, ny kundutbildare på Swecon.

På grund av pandemin har kundutbildningarna gått på sparlåga i drygt två år. I mitten av september började han sitt nya jobb och det är lite av en omstart. Utbildningsmaterialet ska uppdateras och kunder som stått i kö för utbildning ska bokas in.

– Intresset är stort, det finns ett stort uppdämt behov av utbildningar. Om det blir som vi tror, kommer vi att förstärka med en kundutbildare till i närtid.

I dagsläget står fem utbildningar på programmet. Eco Operator är den mest efterfrågade, men här finns även Sparsam körningTre dagar – tre produkterCoachning och Validering. Den senare ger erfarna förare möjlighet att på en dag ”köra upp” för förarbevis.

– Eco Operator-utbildningen, med vissa kompletteringar, blir minst lika viktig för kommande elektriska maskiner. Energieffektiv användning kommer gälla även här.

Rickard Gerdlöf känner att han ”kommit hem” på Swecon i Eskilstuna.

– Jag har alltid haft ett brinnande intresse för maskiner och motorer, särskilt Volvo. Det är klart jag sneglat åt Eskilstunahållet, men jag har alltid trivts på mina arbetsplatser. Därför har jag inte lagt tid på att söka efter några nya jobb, innan jag fick syn på det här jobbet.


Började tidigt

Redan som sexåring, i Hallstavik, körde Rickard sin pappas Volvo 860 dumper, en så kallad Grus-Lisa, för första gången. Ungefär samtidigt fick han en egen traktor, en Volvo T21, och hjälpte till att köra timmer.

– Säkerhetstänkandet var lite annorlunda då, skrattar han

Hans CV är för långt för att redovisa, men det börjar med Transport- och maskinlinjen på Upplands-Brogymnasiet i Kungsängen, går via maskinförare och arbetsledare på olika entreprenadföretag, till de senaste åren som maskinlärare på ME-skolan i Uppsala.

– Parallellt har jag pluggat till yrkeslärare på Högskolan i Dalarna, jag har precis tagit examen.

Resan har varit lång, men nu känner 44-årige Rickard Gerdlöf att han är framme.

– Ja, det här jobbet på Swecon känns helt rätt.

FAKTA Eco Operator

Utbildningen består av en teoretisk del samt en praktisk del hos kunden. Efter utbildningen erbjuder Swecon även en uppföljning om det önskas.

Utbildningen är uppdelad efter segment: anläggning, produktion och industri.

Mycket handlar om relativt enkla förändringar i vardagsarbetet som att minska tomgångskörningen, köra på lägre varvtal samt planera arbetet och arbetsplatsens utformning.

Genom smartare körning kan bränslekostnaderna minska med 15-20 procent utan att produktiviteten minskar. Det spar pengar och är skonsamt mot miljön. Det betyder också mindre slitage på maskinerna och en bättre arbetsmiljö.