Nyheter

Med Dig Assist gräver Björn med precision

När Björn Gladh köpte sin Volvo EC380E för två år sedan, fick han grävsystemet Dig Assist på köpet. Idag kan han inte tänka sig jobba utan Dig Assist och navigationssystemet In-Field Design.

– Det ger millimeterprecision i grävningen, även om det ofta räcker det med centimeterprecision, skrattar han.

Efter ett 15-tal år i en grävmaskin vet Björn Gladh från Söderhamn vad han vill ha för att göra jobbet bra. Lyckligtvis har han fått det hos Markresurserna i Sala.

– Jag har testat det mesta och alla märken har väl sina fördelar. För mig är det Volvo som gäller och jag är väldigt nöjd med min EC380E.

Maskinen är specialbyggd och var en av de första i sitt slag.

– Det är en EC380E, men undervagnen är från en EC480. Det gör maskinen både högre, mer stabil och bekvämare att jobba i. Med automatik blir den också mer produktiv, det är jag övertygad om

Öser beröm

Att jobba med grävsystem var inget nytt för Björn Gladh när han fick den nya maskinen. Dig Assist var dock en nyhet och han öser beröm över Volvo CE:s utveckling av tjänsten samt utbildning och support från såväl Topcon som Swecon.

– Dig Assist är otroligt intuitivt och enkelt att hantera, men det är tryggt att ha Volvo, Topcon och Swecon i ryggen.

På den nuvarande arbetsplatsen – Microsofts planerade datacenter i Sandviken – använder Björn funktionen In-Field Design hela tiden i samband med grovschaktningen av det stora området. Ett ganska tidskrävande jobb blir enklare med hjälp av programmets navigationsteknik som ger exakt noggrannhet.

Gjort för barn

Det senaste året har han dessutom varit testpilot för den nya tjänsten Task Manager som just lanserats. Med Task Manager vägs schaktmassorna som Björn lastar på dumprarna. Informationen skickas både till arbetsgivaren Markresurserna och till entreprenören Salbohed Bygg.

– Båda kan se i realtid hur arbetet fortlöper och mycket som schaktas ut. Informationen används också för faktureringen. Det är väldigt praktiskt. När Björn Gladh jobbar har han delad skärm, så han kan se både In-Field Design och Task Manager. Komplicerat?

– Haha, inte alls! De här tjänsterna är konstruerade så att ett barn kan förstå, skrattar han.

Kanske då ett barn som, liksom Björn, tidigt visar intresse grävmaskiner…

– Ja, jag började testa tidigt. Jag var sex år när jag fick sitta i knät på en chaufför och ”köra” en stor grävmaskin. Det var så det började.

FAKTA Dig Assist

Dig Assist i kombination med Volvo Co-pilot är en samling verktyg utformade för att leverera noggrannhet vid grävning på betydligt mindre tid jämfört med konventionella metoder. Oavsett om du jobbar med markplanering, dikesgrävning, släntning eller skapar markprofiler blir arbetet med grävning snabbare, enklare eller säkrare.

2D är avsett för ytjustering och släntarbeten och använder realtidsdata för att lotsa till det perfekt utförda jobbet.

In-Field Design gör tidskrävande jobb enklare med hjälp av navigationsteknik som ger noggrannhet ner till centimeternivå vid exempelvis dikning samt förberedelser för grunder, uppfarter och pooler.

3D är det perfekta valet för komplexa och större infrastrukturprojekt. Topcon 3DMC för Dig Assist erbjuder full tredimensionell funktionalitet, så att designen kan laddas upp direkt till Volvo Co-pilot. Importera bara en projektfil och börja arbeta.

Slipp gissningar genom att få insikter i realtid om skopans last med tillvalet vågsystem (OBW). För optimal lastning ställer du bara in gränsvärden per lastbils-/dumpertyp. Systemet räknar alla lastade skopor i en fördefinierad lastningszon, och det totala antalet ton som har flyttats (per skift eller dag) registreras också.

Läs mer på:

www.swecon.se/digassist