Nyheter

Hankook iON vinner Auto Bilds test av elbilsdäck

Betyget ”Mycket bra” tilldelas Hankook iON evo: Premiumdäcket som är speciellt designat för elbilar säkrade testsegern i Auto Bilds aktuella däcktest ”Reifencheck” (nummer 14 från 5 april 2023). Branschtidningen jämförde tre sommardäck med dimensionen 245/45 R 19 102 Y. De bedömde om topp-prestanda och utmärkta säkerhetsegenskaper kan förenas med kraven på lägsta möjliga rullmotstånd samtidigt som man uppnår maximal räckvidd.

Den positiva slutsatsen enligt Auto Bild:

Med iON evo från Hankook, som är specialdesignad för elfordon, behöver vi inte välja mellan säkerhet/körglädje på ena sidan och räckvidd/miljö på andra sidan. Avvägningen mellan dessa mycket olika krav lyckas övertygande.”

I Autobilds nya testformat ”Reifencheck” undersökte teamet från Auto Bild noggrant de erforderliga egenskaperna hos däck för elbilar. Elbilar reagerar annorlunda på körkommandon och dynamik än konventionella förbränningsmotorer på grund av det omedelbara initiala vridmomentet och deras tyngre egenvikt.

I en direkt jämförelse var premiumdäcket iON evo särskilt övertygande i bromstesterna på torra och våta vägar och toppade uppställningen i båda. Hankook-däcket imponerade särskilt i vått tillstånd, tog ledningen och fick testfordonet att stanna nästan 4 meter tidigare än tvåan. iON evo tog även förstaplatsen på prispallen när det gällde köregenskaper på våta ytor och hade, tack vare ”Hankook Sound Absorber™”, också det lägsta ”pass-by-ljudet”.

Slutligen kombinerar Hankook iON evo de enastående säkerhetsrelevanta egenskaperna med ett betydligt lägre rullmotstånd på bara 6,21 kg/t. Detta var testets lägsta – nästan 1,5 kg/t lägre än närmaste konkurrent. Som jämförelse: ett rullmotstånd minskat med ett kg/t ökar räckvidden med cirka 4 procent – i det specifika Auto Bild-testet översätts det till cirka 30 kilometer längre körsträcka.

Med utvecklingen av den nya iON-däckfamiljen reagerar Hankook på mobilitetsövergången mot utsläppsfria fordon. iON kombinerar reducerat rullmotstånd, särskilt låg ljudnivå och utmärkta dynamiska köregenskaper. Jämfört med konventionella däck innebär detta utökad räckvidd per batteriladdning, maximal säkerhet och en bättre körupplevelse för elbilsförare.

– Hankook iON är vårt skräddarsydda svar på den snabbt växande efterfrågan på elfordon och det tillhörande behovet av lämpliga däck, säger Klaus Krause, chef för Hankook Europe Technical Center (ETC). Det mycket goda resultatet i Auto Bild-testet bevisar att vi med våra produkter erbjuder förare av elfordon en stor fördel jämfört med konventionella däck.