Nyheter

IP Group startar produktion av plastpallar i Halmstad

Intelligent Packaging Group (IPG) som har fått flera logistikpriser under årens lopp bl a World Star Winner Award 2013 och Stora Logistikpriset 2011 har nu startat produktion i Halmstad. Sedan hösten -22 slutmonterar man den egenutvecklade IRIS-pallen i lokalerna på Skallebackavägen, Halmstad.

Företagets affärsidé är att utnyttja smarta plastpallar för att minska utsläppen av CO2. Hur kan detta vara möjligt? Jo, genom att plastpallarna kan staplas i vartannat vid returtransporter blir det mycket plats över i lastbilen för annat gods, inte tomma pallar. Beräkningar visar att man sparar upp till 40 % CO2-utsläpp vid returtransporter, jämfört med returtransporter av konventionella träpallar.

Företaget har funnits sedan 2010 och har hela tiden förfinat sina produkter och logistiksystem. Till en början var det livsmedelsindustrin som ställde höga hygienkrav och under årens lopp har IPG nått fler branscher t ex läkemedelsindustrin. Tidigt var man medveten om att arbeta med kvalitets- och miljöfrågorna och företaget är ISO-certifierad miljö och kvalitet (ISO 14001 & ISO 9001) sedan 2012.

Plastpall vs träpall

Kan då plastpallar anses vara miljömässigt bättre än träpallar? Fördelen för plastpallen är dess långa hållbarhet, man kan använda den upp till sex ggr innan den granuleras på nytt och blir ny plastpall. Innehållet i IPG:s miljöpall är 100 % recyklat plastmaterial. Dessutom kan vissa modeller staplas vid returtransport för att spara plats och logistik.

Varje pall är RFID-märkt och man kan även beställa med IML (In Mould Labeling).

Smidig och flexibel organisation med stora kunder

IP Group har en smidig och flexibel organisation med sin bas i Halmstad samt kontor i Oslo. Förutom plastpallar har man tagit fram ett golv som enkelt kan läggas ut på sand, gräs eller användas inomhus. Golvet är mycket starkt och klarar även tunga fordon.

Bland IPG:s kunder finns Clas OhlsonPågen och Svenska Retursystem men också UN. Till UN har man levererat golv till katastrofområden & flyktingläger på många håll i världen.

Företaget har nu flyttat slutmonteringen av IRIS-pallens produktion till Halmstad och 500 pallar kommer dagligen produceras här.