Nyheter

Sjöfartsverket: Minskade godsvolymer men fler passagerare 2023

Anlöpen till de svenska hamnarna minskade under 2023 och landade på 6,5 procent färre än året innan. Passagerarantalet är fortsatt stabilt, samtidigt som godsmängderna minskade.

Den ekonomiska påverkan i form av lågkonjunktur och inflation har haft effekt på sjöfartsbranschen. Godsvolymerna fortsatte att sjunka under senare delen av året och minskade med drygt fem procent. Totalt lastades och lossades drygt 156 miljoner ton gods under 2023, vilket är en minskning med 8,5 miljoner ton jämfört med 2022.

–  Nio av tio varor till och från Sverige går någon gång går via sjöfart och godsvolymerna återspeglar konjunkturläget, säger Niclas Härenstam, kommunikationsdirektör på Sjöfartsverket.

Under 2023 reste drygt 21 miljoner passagerare till och från de svenska hamnarna. Det är en liten ökning om 0,3 procent jämfört med föregående år. Passagerartrafiken följer samma årskurva som 2019, som anses vara ett normalår i sammanhanget, även om antalet inte är uppe på samma nivåer.

– Passagerartrafiken ligger generellt sett stabilt, flera hamnar har ökat sin trafik under året samtidigt som det finns flera lokala variationer med färre färjelinjer, fortsätter Niclas Härenstam.

Flest anlöp hade Helsingborg, följt av Göteborg, Trelleborg och Ystad. Störst antal passagerare hade Helsingborgs hamn, följt av Stockholm, Ystad och Visby. När det gäller gods är det i Göteborg som störst mängd lastas och lossas, därefter Brofjorden, Trelleborg och Helsingborg.

Samtidigt som anlöpen till svenska hamnar minskade blev antalet lotsningar fler under december månad. Det är troligen en initial effekt av de nya lotsregler som infördes den 1 december.

– Våra lotsar är proffs till sjöss som säkerställer att fartygen anlöper säkert. Sedan återstår det att se om det är en tillfällig ökning eller om det jämnar ut sig över tid, avslutar Niclas Härenstam.