Nyheter

L350H matchade de tuffa kraven hos Stena Recycling

Stena Recycling i Hallstahammar lastar och lossar Volvos flaggskepp L350H hundratals ton metallskrot i timmen. Ändå var det andra styrkor som avgjorde valet av maskin.

– Vi tittade på andra maskiner och lösningar, men det var ingen som kunde matcha L350H när det gäller hastighet, räckvidd och säkerhet, säger Peter Pettersson Sinding.

Volvo L350 är ingen ny bekantskap för Peter Pettersson Sinding, underhållsansvarig på Stena Recyclings fragmenteringsanläggning i Hallstahammar. För 16 år sedan, 2008, köptes en L350F in och den gick i ”pension” först i slutet av förra året, efter cirka 22 000 arbetstimmar.

– Den betalade sig bra, även om den kostade lite pengar i reparationer på slutet, säger Peter. Det var en öppen fråga vad som skulle ersätta maskinen, som huvudsakligen jobbar med att lossa och tömma 35 kubikmeter stora containers med metallskrot som kommer på järnväg från Stenas filialer i Norrland. Man tittade på andra stora hjullastare, men även helt andra maskinlösningar.

– Till slut blev det en ändå ny L350H, den matchade våra krav bäst.

Mycket stabil

Föraren Fredrik Avelin kör ofta den nya stora hjullastaren och är mycket nöjd.

– Den är driftsäker och stabil. Jag kan lasta några ton extra jämfört med gamla maskinen, utan att den blir det minsta ostadig. Dessutom är den säkrare, med detaljer som kameror och backvarnare.

I det långa loppet spelar givetvis även ekonomin in. Peter Pettersson Sinding har ännu inga exakta siffror, men ändå en hyfsad koll på bränsleförbrukningen.

– Jämfört med den gamla maskinen så har bränsleförbrukningen minskat från cirka 22 till 18 liter i timmen. Dessutom är avgasreningen bättre med den senaste miljömotorn.

Stena Recycling i Hallstahammar består av två enheter, dels fragmenteringsavdelningen som tar hand om metallskrot och dels en filial som återvinner samtliga avfallstyper, men även bearbetar järn. Fragmenteringsanläggningen, där L350H jobbar, tar hand om cirka 200 000 ton metallskrot om året.

Blandskrotet består huvudsakligen av järn, som skickas till svenska smältverk. Omkring tio procent består av omagnetisk metall, som koppar och aluminium, vilket skickas vidare till Stena Recycling i Halmstad för sortering och återvinning.

Ny eldriven hjullastare

Totalt jobbar 16 personer i produktionen i Hallstahammar. Till sin hjälp har de fem hjullastare, tre materialhanterare samt ett par truckar. Fyra av fem hjullastare är Volvo, varav L350H och en L25 Electric är de nyaste.

– Den elektriska maskinen är en positiv upplevelse och vi använder den för sopning, plogning, sandning och mindre transporter på området, säger Fredrik Avelin.

Tidigare hade Stena egen underhållspersonal för maskinerna, men sedan ett antal år sköts all service och underhåll av Swecon i Västerås.

– Vi omsätter 85 miljoner kronor i månaden och maskinerna är helt avgörande för verksamheten. Vi har inte råd att chansa med dem, säger Peter Pettersson Sinding och fortsätter.

– Dessutom funkar samarbetet med Swecon jättebra. De har fyra servicetekniker, som är ”våra”, som kan vår verksamhet och våra maskiner. Det känns tryggt.

På bilden: Volvo L350H jobbar på fragmenteringsanläggningen, som tar hand om cirka 200 000 ton metallskrot om året. Blandskrotet består huvudsakligen av järn, som skickas till svenska smältverk. Omkring tio procent består av omagnetisk metall, som koppar och aluminium, vilket skickas vidare till Stena Recycling i Halmstad för sortering och återvinning.

Foto: Peter Holgersson