Nyheter

En av världens mest kraftfulla superdatorer, Gefion, ska byggas i Danmark

Digital Realty, den största globala leverantören av moln- och operatörsneutrala datacenter-, samlokaliserings- och sammankopplingslösningar, tillkännagav idag att den har valts ut att vara värd för en av världens mest kraftfulla AI-superdatorer vid en AI-färdig datacenter i Köpenhamn, Danmark.

Detta samarbete, som leds av Novo Nordisk Foundation och Danmarks Export- och investeringsfond (EIFO), kommer att ge forskare från Danmarks offentliga och privata sektor tillgång till en banbrytande NVIDIA-driven AI-superdator, förutom NVIDIAs mjukvaruplattformar, utbildning och expertis.

Den toppmoderna NVIDIA DGX SuperPOD-superdatorn är utrustad med 191 NVIDIA DGX H100-system som integrerar över 1 500 NVIDIA H100 Tensor Core GPU:er och sammankopplade med NVIDIA Quantum-2 InfiniBand nätverksplattform.

DGX SuperPOD inkluderar även NVIDIA AI Enterprise-programvara för förtränade modeller, optimerade ramverk och accelererade datavetenskapliga mjukvarubibliotek. Digital Realtys avancerade, AI-förberedda infrastruktur kommer att utgöra grunden för detta kraftfulla system, vilket gör det möjligt för National Center for AI Innovation – bildat genom samarbetet – i Danmark att påskynda forskning och innovation inom olika områden, inklusive hälsovård, biovetenskap och klimatforskning .

Chris Sharp, Chief Technology Officer på Digital Realty:

– Digital Realty ligger i framkant när det gäller att skapa den digitala framtiden och överskrider enbart infrastrukturutveckling för att bli morgondagens arkitekter. Vårt engagemang för att leverera toppmodern, AI-förberedd infrastruktur handlar inte bara om att accelerera AI-anpassningen – det handlar om att vara banbrytande för nästa våg av innovation. Vi föreställer oss Digital Realty som mer än en mötesplats för AI; vi siktar på att etablera det som den främsta kopplingen till privat AI, där företag och data möts. Här realiseras vetenskapliga genombrott, industrier omvandlas och framtiden formas av synergier mellan teknik och fantasi.

Digital Realtys engagemang för att stödja AI-antagande är uppenbart genom dess senaste initiativ. Förra året introducerade företaget sin högdensitetslösning för samlokalisering på PlatformDIGITAL®, företagets globala datacenterplattform, som syftar till att bryta ner barriärer och underlätta AI-antagande av företag över hela världen.

Dessutom var Digital Realtys KIX13-datacenter i Osaka, Japan, Digital Realtys första datacenter globalt som blev certifierat för NVIDIA DGX H100, som en del av NVIDIA DGX-Ready Data Center-programmet.

– Vi är glada över att arbeta med Digital Realty, säger Mads Krogsgaard Thomsen, vd för Novo Nordisk Foundation. Med sin enastående meritlista av operativ excellens och påtagliga engagemang för hållbarhet är de den idealiska partnern för att vara värd för superdatorn och hjälpa till att ta detta spännande initiativ framåt.

Superdatorn kommer att inrymmas i ett av Digital Realtys toppmoderna datacenter i Köpenhamn, som har drivits av 100 % förnybar energi sedan 2020. Digital Realty har mer än en gigawatt förnybar energi under kontrakt globalt och är en har undertecknat EU:s klimatneutrala datacenterpakt, som åtar sig att vara koldioxidneutral för sina europeiska datacenter senast 2030.

Detta samarbete mellan Digital Realty, Novo Nordisk Foundation, EIFO och NVIDIA markerar en betydande milstolpe i Danmarks AI-forskning och innovationslandskap.

Genom att tillhandahålla tillgång till AI-infrastruktur och expertis i världsklass, strävar National Center for AI Innovation för att driva banbrytande upptäckter och utveckla innovativa lösningar för att möta globala utmaningar.