Nyheter

AI hjälper till att vinna upphandlingar för 125 mkr

En ny AI-lösning hjälper SME-bolag och startups att vinna offentliga upphandlingar. AI hjälper till att vinna upphandlingar för 125 mkr.

Den offentliga sektorn i Sverige köper tjänster och produkter för 1 200 miljarder varje år. Men små̊ och mellanstora bolag har ofta inte tid, råd eller kompetens att ens försöka lägga in anbud. Upphandlingsunderlagen är helt enkelt för omfattande och svårbegripliga.

Ett nytt verktyg från PublicInsight läser in alla dokument kopplade till en upphandling och med AI helt automatiskt sammanställer ett kortfattat, lättfattligt men komplett beslutsunderlag i form av en PowerPoint-presentation.

Det gör att bolagen snabbt kan bestämma om de vill lägga ett anbud. När detta skall skrivas sparar man också mycket tid då man vet exakt vad som skall lämnas in och förstår vilka krav man skall leva upp till.

Med hjälp av detta har PublicInsights kunder det senaste halvåret vunnit 50% av sina lämnade offerter, affärer som de normalt sätt aldrig skulle ha försökt att göra. Totalt har affärer för 125 MKR gjorts. Majoriteten av dessa kunder har aldrig tidigare lagt ett anbud. Verktyget gör också att PublicInsight numer vågar dela risken med sina små̊ kunder genom man tar provision på vunna affärer istället för att fakturera konsulttimmar oavsett resultatet.

– Einstein skrev till en kollega: Everything should be made as simple as possible, but not simpler. Vi tror på̊ AI som sammanställer och ger förslag. Det sparar tid och låter alla göra det de är bäst på̊. För våra kunder betyder det att kunna gå in och vinna affärer på en helt ny marknad. Något som gör offentliga köp bättre och billigare genom verklig konkurrens, säger Lars Albinsson, medgrundare, AI-utvecklare och ansvarig för PublicInsights Lab.

Go/No Go som verktyget heter är, till skillnad från generella AI-tjänster, ett specialanpassat verktyg som tränats på̊ specifika data kopplat till anbudsprocesserna. Det gör att systemet kan hitta affärer som är relevanta på̊ riktigt och sammanställa det kunden behöver för att faktiskt vinna, och inte bara allmänna ChatGPT sammanfattningar.

Webinar för att förstå hur AI skapar offentliga affärer

Den 10 april kl 1200 bjuder PublicInsight in till ett webinar för att visa hur SME-bolag och startups kan hitta och vinna nya affärer med hjälp av AI.

Läs mer och anmäl dig här:

https://content.publicinsight.se/webinar-ai/

Foto: Gerd Altmann