Nyheter

GlobalConnect överklagar avtal mellan Karlstads Bostads och Karlstads Energis stadsnät

Kommunikationsoperatören GlobalConnect har överklagat ett omfattande avtal mellan Karlstads Bostads AB (KBAB) och Karlstads Energis stadsnät till förvaltningsrätten i Karlstad. Överklagandet baseras på att det kommunala bostadsbolaget KBAB tilldelat avtalet utan att genomföra en offentlig upphandling.

Karlstads kommunala bostadsbolag (KBAB), med cirka 7 700 bostäder, kommunicerade i början av året att de tilldelat det kommunala energibolaget, Karlstads Energi AB, uppdraget att bli kommunikationsoperatör. En tilldelning som gjorts utan att genomföra en offentlig upphandling.

– Det är tydligt att KBAB brustit i processen genom att inte tillåta en öppen upphandling. Detta strider inte bara mot lagen om offentlig upphandling, utan man undanhåller även Karlstads invånares rätt till en öppen och rättvis process, säger Philip Wagrowski, affärsansvarig för GlobalConnect.

GlobalConnect är kommunikationsoperatör inom bland annat allmännyttan runt om i Sverige. På uppdrag av hyresvärdar och stadsnät driver GlobalConnect fibernät och distribuerar därigenom tjänsteinnehåll (till exempel TV, telefoni och internet) från tredjepartsleverantörer till hyresgäster. Bolaget deltar därigenom löpande i konkurrensutsatta offentliga upphandlingar i rollen som kommunikationsoperatör.

– Att säkerställa en lagenlig och korrekt upphandlingsprocess är ett måste för att tillvarata allmänhetens intressen och att återupprätta förtroendet för KBAB:s beslutsfattande. Detta förfarande är inte okej och genom att överklaga KBAB:s beslut att teckna ett avtal direkt med Karlstad Energi utan föregående upphandling, vill vi markera vårt motstånd mot den här typen av otillåtna tilldelningar, fortsätter Philip Wagrowski.

I sitt överklagande menar GlobalConnect att avtalet ska förklaras ogiltigt av förvaltningsrätten. GlobalConnect uppmanar samtidigt Karlstads Bostads AB att ompröva sitt beslut och genomföra en offentlig upphandling för att säkerställa att alla intressenter får en rättvis chans att konkurrera om avtalet till bästa nytta för alla hyresgäster.