Nyheter

Skogsindustrierna: ”Viktiga satsningar på transportunderhåll saknas i vårbudgeten”

Skogsindustrierna menar att behövs mer budgetmedel på både kort och lång sikt för att åtgärda det eftersatta underhållet av landets transportinfrastruktur.

– Tyvärr innehåller vårbudgeten inte de satsningar som krävs för att adressera det akut eftersatta underhållet av vägar och järnvägar som vår bransch och många med oss efterfrågar. Det är synd, för det behöver göras mer. Ett robust och effektivt logistiksystem är en förutsättning för att minska transportsektorns fossila utsläpp och stärka svensk konkurrenskraft, säger Viveka Beckeman, vd för Skogsindustrierna.    

Skogsindustrin är landets största transportköpare och köper årligen transporttjänster till ett årligt värde av ungefär 25 miljarder. Verksamheterna bidrar med sysselsättning över hela landet och produkterna säljs över hela världen. Det gör att det eftersatta underhållet slår extra hårt mot branschen.

Skogsindustrierna vill därför se rejäla satsningar för att rusta, effektivisera och modernisera den befintliga infrastrukturen för att komma till rätta med dagens eftersatta underhåll. Trafikverkets underhållsplan visar att utan nya satsningar kan det ta över 100 år innan underhållsskulden på järnvägen är åtgärdad.

– Satsningen på vägunderhåll som regeringen hade med i sin höstbudget var positiv. Den typen av riktade förstärkningar och liknande satsningar på övriga järnvägsbanor som är viktiga för näringslivet vill vi se mer av, säger Viveka Beckeman. 

I Skogsindustrins Framtidsagenda har branschen satt upp löften till år 2040 för ökad klimatnytta, cirkularitet och rikare biologisk mångfald. Det omfattar olika initiativ kring exempelvis elektrifiering av transporter och utveckling av nya processer. Men det finns också ett beroende av politiska prioriteringar.

– Parallellt med vad vi som bransch kan bidra med har den ekonomiska politiken en viktig betydelse om vi gemensamt ska förverkliga en mer hållbar framtid. Utöver transportinfrastruktur handlar det bland annat om investeringar i forskning, satsningar för att nå en ökad tillväxt i skogen, utbyggd energiinfrastruktur och främjande av infångning av biogen koldioxid, avslutar Viveka Beckeman, vd för Skogsindustrierna.