Nyheter

Nya Mercedes-AMG GT 63 S E PERFORMANCE

Under F1 helgen i Shanghai premiärvisar Mercedes-AMG nya toppmodellen i sin GT-serie: AMG GT 63 S E PERFORMANCE Coupé. Med en hybriddrivlina med både V8 och elmotor får bilen blixtsnabb respons och tar sig 0–100 på bara 2,8 sekunder. Det är snabbare än någon AMG-modell tidigare.

Nya AMG GT 63 S E PERFORMANCE Coupé kombinerar den klassiska 4-liters dubbelturbo V8:an från AMG med en elmotor. Denna har tillsammans med batteriet monterats direkt på bakaxeln där den driver via en tvåväxlad transmission.

Bilen är fyrhjulsdriven och båda motorerna kan driva på båda axlarna. Elmotorn driver primärt på bakaxeln och ger snabbt påskjut vid acceleration. Vid hjulspinn förs dock kraften blixtsnabbt över till framaxeln via kardanaxeln.

Systemeffekten blir hisnande 816 hästkrafter och det samlade vridmomentet är upp till 1 420 Nm. Det gör det möjligt för bilen att accelerera snabbare än någon tidigare AMG-modell. 0 – 100 går på bara 2,8 sekunder och toppfarten är 320 km/tim.

Bränsleförbrukningen anges till 12,3 l /100 km.

Unikt AMG-batteri

Batteriet i bilen är utvecklat hos AMG i Affalterbach speciellt för att ge hög prestanda och både kunna lagra och ge ifrån sig energi snabbt. Principen är densamma som i F1 där ett ständigt laddat batteri ser till att det alltid finns extra resurser när de behövs.

Var och en av de 560 cellerna är omgivna av en speciell kylvätska som effektivt kyler cellerna på individnivå och ser till att temperaturen alltid är optimal. Batteriet som är på 6,1 kWh kan ge upp till 150 kW (204 hk) i snabba toppar. Det går också att köra bilen på ren el i 13 km. Laddningen sker via en 3,7 kW ombordladdare eller genom högeffektiv bromskraftåtervinning i fyra steg.

Aktiv aerodynamik

Bilen har AMGs unika aktiva aerodynamik. Dels i form av en kolfiberprofil under/framför motorn som sänks med upp till 40 mm och bidrar till att ”suga fast” bilen mot underlaget i farter över 80 km/tim och dels i form av en utfällbar bakspoiler med fem olika positioner.

Som standard har den även AMG ACTIVE RIDE CONTROL fjädring med semi-aktiva krängningshämmare, samt aktiv bakaxelstyrning. Bromsarna är keramiska 420 x 40 mm fram och 360 x 32 mm bak. Däcken är 295/35 R 20 fram och bak sitter 305/35 R 20.

Interiören är gjord för att ge en skön upplevelse även på långa sträckor och bilen kan fås i 2+2 utförande. Stolarna är AMG sportstolar med tre olika massageprogram. Både interiör och exteriör kan skräddarsys på helt unika sätt med klädsel och lack från Mercedes-Benz MANUFAKTUR.