Nyheter

OECD:s regionala utvecklingskonferens till Greater Copenhagen

Den 24-25 september samlas deltagare från hela världen i Greater Copenhagen till OECD Local Development Forum i Malmö och Köpenhamn. Det är första gången forumet hålls i två länder samtidigt.

– Vi är glada och stolta att OECD ser Greater Copenhagen som ledande aktör inom regionutveckling och har valt att lägga sin konferens här, säger Tue David Bak, Managing Director, Greater Copenhagen.

OECD Local Development Forum är ett nätverk med medlemmar över hela världen, som arbetar med att stärka och utveckla de regioner de lever i och göra regionerna mer inkluderande och hållbara. Forumet samlar representanter för regionala och nationella styren, myndigheter för ekonomi- och samhällsutveckling, handelsorganisationer, sociala innovatörer, företag, arbetsförmedlingar och andra organisationer.

OECD Local Development Forum arrangerar olika events, varav den viktigaste är den årliga konferensen. I år har OECD valt att lägga konferensen i Greater Copenhagen och det är första gången den hålls av två länder gemensamt. Konferensens första dag äger rum i Malmö, den andra dagen i Köpenhamn. Temat är ”Building bridges, shaping tomorrow.” Konferensen är öppen för alla att anmäla sig till, i mån av plats.

Tue David Bak, Managing Director, Greater Copenhagen, ser fram emot att välkomna internationella experter, politiker, entreprenörer och beslutsfattare till regionen:

– Vi är glada och stolta att OECD ser Greater Copenhagen som ledande aktör inom internationell regionutveckling och har valt att lägga sin konferens här. Vi bygger en unik region i gränslandet mellan två länder. Samtidigt sitter vi med samma utmaningar och möjligheter som andra regioner har. Vi ser fram emot att dela våra erfarenheter med konferensens deltagare från hela OECD.

Han ser också en långsiktig nytta med att arrangera konferensen:

– Konferensen ger oss en möjlighet att positionera Greater Copenhagen som attraktiv destination för företagsetableringar och internationella investeringar. Vi ska bygga en hållbar, integrerad storstadsregion, som kan konkurrera med andra storstadsregioner runtom i världen, i till exempel Kina och USA. Konferensen är en viktig del i det arbetet.

På talarlistan återfinns både internationella nyckelpersoner inom regional utveckling:

Yoshiki Takeuchi, Deputy Secretary-General, OECD; Andrew Wear, Director Economic Development and International, Melbourne och Christina Bibler, Economic Development Director, San Diego, liksom regionala, som Lars Gaardhøj, ordförande i Greater Copenhagen; Sophie Hæstorp Andersen, vice ordförande i Greater Copenhagen; Casper Klynge, vicedirektör, Dansk Erhverv; Kinga Szabo Christensen, rådgivningsdirektör, Dansk Industri; Linus Eriksson, vd, Öresundsbro Konsortiet, med flera.

Talarlistan kompletteras löpande.

OECD och Greater Copenhagen arrangerar konferensen i samarbete med Nordiska Ministerrådet, Region Hovedstaden, Malmö stad, Region Halland, Region Sjælland, Københavns kommune samt Öresundsbro Konsortiet.