Nyheter

Amadeus köper Vision-Box

Vision-Box är en ledande leverantör av biometriska lösningar för flygplatser, flygbolag och gränskontroll. Uppköpet markerar ett viktigt steg mot en helt integrerad reseupplevelse.

Uppköpet av Vision-Box kommer att tillföra nya möjligheter kring biometrisk hård och mjukvara, och gränskontrolllösning tillkommer nu till Amadeus portfölj. Genom detta kombinerade erbjudande med Vision-Box kommer Amadeus nu att kunna leverera en fullständig end-to-end sömlös passagerarupplevelse från bokning till ankomst till flygplatsen, genom gränskontroll och ombordstigning.

Användningen av biometri i gränskontroll förväntas växa avsevärt under de kommande åren – där Biometrics Research Group uppskattar att den globala biometrisektorn kommer att växa till 86,1 miljarder USD år 2028 från dess beräknade värde för 2023 på 47,8 miljarder USD.

Denna tillväxt drivs av resebranschens ökade fokus på digitaliseringen av passagerarresan för att förbättra upplevelsen av resor, möta operativt tryck och leverera mot regulatoriska krav.

Vision-Box, som är en snabbväxande global verksamhet med förväntade intäkter på 70 miljoner euro och en beräknad normaliserad EBITDA på nära 20 miljoner euro 2023, ägs delvis av Keensight Capital, en private equity-fond dedikerad till pan-europeisk ”Growth Buyout”-investeringar.

Amadeus kommer att helt förvärva privatägda Vision-Box för ett överenskommet pris (EV) på cirka 320 miljoner euro. Som en del av detta uppköp kommer cirka 470 Vision-Box-anställda att gå över till Amadeus.

Decius Valmorbida, President, Travel, Amadeus:

– Biometri är en strategisk och snabbväxande industri, och Vision-Box kapacitet kommer att tillåta oss att accelerera vår tillväxt inom detta område. Med en portfölj som djupt kompletterar vårt befintliga erbjudande för både flygplatser och flygbolag, kommer våra kombinerade förstklassiga lösningar nu att leverera en sömlös passagerarresa från bokning till ombordstigning.

Miguel Leitmann, Founder & CEO of Vision-Box:

– Jag är exalterad över tillväxtmöjligheterna för Vision-Box när vi går med i Amadeus, en ledande aktör inom reseteknologi med ett globalt fotavtryck. Tillsammans kan vi leverera nästa stora steg i reseupplevelsen: att förena alla separata aktörer och system i ett enda, digitalt integrerat och orkestrerat ekosystem.

Biometriteknologi ger värde för flygplatser, flygbolag och deras passagerare. IATA:s Global Passenger Survey 2023 visade att 75 % av passagerarna är angelägna om att använda biometriska data för att påskynda processer på flygplatsen i stället för att visa pass och boardingkort.

En annan fördel med denna teknik är att färre flygbolagspersonal krävs för att hjälpa till vid biometriska kontaktpunkter, vilket gör att agenter kan ta hand om mer komplexa kundförfrågningar och leverera bästa möjliga kundservice på flygplatsen.