Nyheter

Ladda elbilen – och få betalt för det

Allt fler svenskar väljer timprisavtal på el, ett elavtal som gör det möjligt att spara pengar genom att styra om sin elförbrukning till de tider då elpriset är lågt. Med Tibbers nya tjänst, Grid Rewards, kan hushåll inte bara spara pengar, utan också tjäna en slant på att vara flexibla med sin elförbrukning.

Omställningen till ett förnybart energisystem ställer stora krav på Sveriges elnät och konsumenternas förmåga att anpassa sin elförbrukning efter när det finns gott om förnybar el i systemet.

Nu lanserar det digitala elbolaget Tibber sin nya tjänst Grid Rewards, ett slags virtuellt kraftverk som låter konsumenter med elbilsladdare vara med och stabilisera Sveriges elnät, bidra till att förnybar el inte går till spillo – och få ersättning för det. För en elbilsägare kan det handla om att tjäna runt 1000 kronor per år.

Senare kommer tjänsten även introduceras för hushåll med batterilagring.

Tjäna pengar med smart elförbrukning – utan ansträngning

För att hålla elnätet i balans måste utbud och efterfrågan på el matchas. Med Grid Rewards kan Tibber matcha tillgången av oväntad förnybar energi i systemet och eventuell påfrestning på elnätet mot kundernas behov, i realtid. Är det för stor efterfrågan på el? Då kan laddningen tillfälligt skjutas upp.

Är det för stort utbud av el på grund av extra produktion från sol och vind?

Då är det läge att börja ladda elbilarna direkt och ta till vara på överskottet av förnybar el. Varje gång Grid Rewards använder elbilarna, får kunden betalt.

– Alla har vi åkt förbi ett vindkraftverk en blåsig dag och undrat varför vindkraftverket står still. Svaret är ofta att energisystemet är mättat. Att mata in mer el skulle i värsta fall orsaka strömavbrott. Därför stoppas produktionen, vilket innebär att förnybar energi går till spillo. Grid Rewards gör att vi kan ta tillvara på den elen och köpa loss den i realtid till våra kunder. Kunden behöver bara koppla in sin laddare i elbilen, så sköter vi resten. Vi pausar och startar laddningen för att ta till vara så mycket förnybar energi som möjligt, utan att göra avkall på komforten, säger Daniel Lindén på Tibber.

Ett mer effektivt energisystem

Historiskt sett har hushållen fått sin el via elbörsen Nord Pool, där elpriset sätts utifrån en prognos över utbud och efterfrågan på el inför nästa dag, i den så kallade dagen-före marknaden – men mycket kan hända på tjugofyra timmar. I stället för att köpa el på dagen-före-marknaden som vanligt, kommer Grid Rewards att handla el på flera olika marknader.

– Vi ger våra kunder möjlighet att köpa el och optimera sitt elpris på samma premisser som elproducenter eller stora företag. Det innebär att de får tillgång till förnybar el som är billigare än dagens spotpris, men även att vi tillsammans utnyttjar de förnybara energikällorna på ett bättre sätt. Lite förenklat kan man säga att vi genom Grid Rewards skapar ett mer effektivt energisystem och för det får vi betalt. Ibland kan det vara från Svenska Kraftnät, det lokala elnätet, eller elbörsen som betalar våra kunder för Grid Rewards ersättningen, avslutar Daniel Lindén. 

Foto: Sabine Kroschel