Nyheter

Luleå Taxi avslöjar svarttaxi – polis och åklagare måste agera!

Norrländska Socialdemokraten, NSD har i veckan rapporterat om taxichaufförerna som fick nog och polisanmälde 15 svarttaxichaufförer i Luleå. Polis Daniel Pettersson, chef för trafikenheten i Region Nord säger i artikeln att det ur rent polisiär synvinkel skulle högre straffvärde göra att fler ”verktyg” blev tillgängliga när det gäller tvångsmedel, till exempel husrannsakan.

Svenska Taxiförbundet har in en skrivelse till infrastrukturminister Andreas Carlsson föreslagit en straffskärpning för svarttaxiverksamhet. Idag utfärdas böter, men Förbundet vill även att fängelse ska finnas på straffskalan om överträdelsen är grov och/eller regelbunden. De vill även att ansvaret ska gälla också den som medverkar till, eller beställer, svarttaxi.

–  Att svarttaxiverksamheten är omfattande och tar marknadsandelar från den lagliga taxiverksamheten framgår tydligt av Luleå taxis undersökning, säger Lennart Kalderén, ordförande Svenska Taxiförbundet

Luleå taxi gör nu en viktig samhällsinsats mot brottsbekämpning, konstaterar Lennart Kalderén. Polis och åklagare har nu en nyckelroll i att utnyttja det bevismaterial som samlats in för att genomföra förundersökningar och åtala de personer som ägnar sig åt kriminell svarttaxi. Taxinäringen har höga förväntningar på rättslig aktivitet och brottsbekämpning. 

Länk till NSD artikeln.