Nyheter

Nytt sjukhusfartyg för gratis kirurgi och utbildning i Afrika söder om Sahara

Behovet av kirurgisk vård och kirurgisk utbildning i Afrika söder om Sahara är fortfarande akut. Nu förbereder MSC Group, MSC Foundation och välgörenhetsorganisationen Mercy Ships International, byggandet av ett helt nytt sjukhusfartyg som varje år kommer att erbjuda gratis kirurgi och utbildning till tusentals människor i Afrika.

Det nya fartyget kommer att ha boendeutrymmen för cirka 600 besättningsmedlemmar och patienter ombord. Sjukhuset kommer att byggas över två däck och 7 000 kvadratmeter, med sex operationssalar, ett fullt utrustat laboratorium och toppmoderna utbildningsutrymmen som ett simuleringslabb.

Detta gör det möjligt för Mercy Ships att stärka de lokala kirurgiska systemen under sina 10 månader i hamn.

– Fartyget kommer att utrustas med toppmoderna faciliteter för att stödja de länder som vi hjälper och för att göra det möjligt att tillgodose kirurgiska behov och samtidigt stödja värdnationerna när de utvecklar sjukvårdssystem med nästa generation av medicinsk personal, säger Gert van de Weerdhof, VD för Mercy Ships.

Sjukhusfartygen transporterar stora mängder viktiga förnödenheter över oceaner och hav för att kontinuerligt stödja kirurgiska och utbildningsaktiviteter och sedan Mercy Ships grundades 1978 har man tillhandahållit mer än 117 000 specialiserade kirurgiska ingrepp. Dessa ingrepp inkluderar maxillofaciala rekonstruktioner, kontrakturer vid svåra brännskador, ortopediska problem hos barn, läpp- och gomspalt, oftalmologi och tandvård.

Mercy Ships har dessutom tillhandahållit ytterligare utbildning till mer än 54 300 lokala yrkesverksamma inom sina expertområden. MSC och Mercy Ships har varit partners sedan 2011, där MSC Group säkerställer infrastrukturstöd, logistiskt stöd och containerleveranser av förnödenheter till alla servicehamnar.

– Vi är oerhört stolta över att kunna stötta Mercy Ships med bidrag och donationer som i sin tur medfört omvälvande effekter för 18 000 läkare, vårdgivare och samhällsledare, och 30 300 patienter i alla åldrar genom 33 200 operationer sedan 2011, säger Daniela Picco, verkställande direktör för MSC Foundation.

OM MSC FOUNDATION MSC

Foundation har sitt huvudkontor i Genève, Schweiz, och är MSC-koncernens filantropiska enhet. Stiftelsen grundades av familjen Aponte 2018 och stöder ändamål inom miljöskydd, samhällsstöd, utbildning och katastrofhjälp. Stiftelsens uppdrag är att använda MSC:s globala räckvidd och kunskap om havet för att vidta åtgärder som bidrar till att skydda och vårda planeten och dess människor.

www.mscfoundation.org

OM MERCY SHIPS: 

Mercy Ships driver sjukhusfartyg som levererar kostnadsfria operationer och andra sjukvårdstjänster till dem som har liten tillgång till säker sjukvård. Mercy Ships är en internationell organisation som under de senaste tre decennierna har varit helt inriktad på att samarbeta med afrikanska länder för att erbjuda vård, utbildning till lokal sjukvårdspersonal samt för att bidra till att stärka den medicinsk infrastruktur en i länderna.

Varje år tjänstgör mer än 3 000 frivilliga yrkesverksamma från över 60 länder ombord på världens två största icke-statliga sjukhusfartyg, Africa Mercy® och Global Mercy™. Yrkesverksamma som kirurger, tandläkare, sjuksköterskor, hälsoutbildare, kockar och ingenjörer ägnar sin tid och kompetens åt att påskynda tillgången till säker kirurgisk, obstetrisk och anestesiologisk vård.

www.mercyships.org