Nyheter

Alstoms Innovation Station i Stockholm inleder samarbete för teknikutveckling med Tåg i Bergslagen

Alstom har genom sin Innovation Station i Stockholm undertecknat ett samarbetsavtal med Tåg i Bergslagen (TiB).

Avtalet markerar början på ett unikt tvåårigt samarbete som ska utforska och utveckla nya teknologier för att förändra järnvägsindustrin. Initiativet är banbrytande i Europa, då det är första gången ett europeiskt företag samarbetar med Alstoms innovationsstation.

Det markerar Alstoms åtagande för innovation och dess ledande position inom hållbar mobilitet.

– Det här samarbetet är en del av vår ambition att alltid ligga i framkant när det gäller teknikutveckling. Genom att kombinera våra innovativa förmågor med Tåg i Bergslagens expertis, kan vi tillsammans utveckla järnvägslösningar för framtiden och bidra till en ännu mer hållbar och effektiv järnvägstrafik, säger Maria Signal Martebo, VD Alstom Sverige.

Fokusområden för samarbetet:

Som en del av avtalet har Alstoms Innovation Station och TiB inlett ett samarbete för att utveckla lösningar inom följande områden:

Djurdetektion och avvärjning: För att förbättra säkerheten runt spåren och minska trafikstörningar från djur på järnvägsspåren.

Datainsamling, dataanalys och artificiell intelligens: För att optimera drift och förbättra underhållseffektivitet.

Utforska och utveckla ny teknik för passagerarinformationssystem: Förbättra kommunikationen med passagerare och passagerarupplevelsen.

Additiv tillverkning och 3D-printning: För att stödja underhållsarbete och reparationer.

Alstoms Innovation Station i Stockholm

För att kontinuerligt kunna förse kunder med de senaste tekniska framstegen inom järnväg, etablerade Alstom 2023 en Innovation Station i Stockholm. Denna station, den första i sitt slag i Europa för gruppen, fokuserar på samarbete med viktiga lokala intressenter såsom kunder, forskningsinstitutioner, universitet och startups. Stationen syftar även till att föra interna innovationsprojekt till marknaden, både lokalt och internationellt.

PÅ bilden: Maria Signal Martebo, vd Alstom Sverige & Maja Rapp, vd Tåg i Bergslagen