Nyheter

Muntlig delrapport från Slussen på Nordbygg 24

Den stora omdaningen av Slussen i Stockholms hjärta mellan Södermalm och Gamla stan är ett långvarigt, omdiskuterat och mycket komplext projekt.

Vid lunchtid på torsdagen gästade Stockholm stads projektledare Mathias Blomqvist Nordbyggs scen Live med en delrapport. Om ett allomfattande stadsbyggnads- och anläggningsprojekt mellan Mälarens sötvatten i väster och Strömmens och Östersjöns salta vatten öster ut.

Med syftet att framförallt, enligt Mathias Blomqvists scenbilder och texter, säkra rent vatten och ge mer plats för gående, cyklister och kollektivtrafik. Plus fler mötesplatser.

Ett aktuellt delprojekt som Mathias Blomqvist uppehöll sig vid på Nordbygg är den stora bussterminal som sprängs fram under Katarinaberget.

Varför, Mathias Blomqvist, framträdde ni här idag på Nordbygg?

– Vi är här för att visa på vikten av att Stockholms stad som kommun är med och driver hela processen framåt som samhällsbyggnad.

Vad var viktigast i din redovisning idag här på Nordbygg?

– Jag försöker ge bild av projekt Slussen utifrån den komplexitet som här är.

Vilken är den största utmaningen innan det är dags för nästa framträdande på Nordbygg?

– Det är att färdigställa de här delarna som jag nu pratade om. Bland annat bussterminalen för att kunna fortsätta arbetet österut med konstruktionen. Bussterminalen ska vara färdig hösten 2025 och i övrigt ska trafiklösningen vara klar 2027. Resterande delar något år efter det..