Nyheter

Trafikverket rustar upp järnvägen i Västsverige under Kristi himmelsfärd

Trafikverket arbetar i flera järnvägsspår i Västsverige under Kristi himmelsfärdshelgen. Arbetena kommer på sikt att ge positiva effekter längs hela sträckor i järnvägssystemet och utförs med syfte att skapa plats för fler tåg och därmed fler resor.

För att fler människor och godstransporter ska kunna resa punktligt, effektivt och klimatsmart rustar vi upp, moderniserar och bygger ut järnvägen. Just under Kristi himmelsfärd påverkas tågresenärerna av längre restider.

– När Trafikverket är ute och rustar och bygger kan restiderna bli längre. Därför planeras så många arbeten som möjligt in under helgdagar när färre pendlar till och från jobbet. Vi jobbar så ofta vi kan nattetid, men ibland behöver vi stänga av järnvägen och vistas i spåren även dagtid, säger Peter Litzén, enhetschef Trafikledningsområde Väst Trafikverket. 

Redan till Valborg den 30 april 22.00 – 2 maj 05.00 påverkas resenärer mellan Göteborg och Trollhättan då tågtrafiken stängs av mellan Göteborg och Bohus. Övriga banor är öppna som vanligt.

Därefter påverkas tågtrafiken på flera banor i Västsverige mellan den 6 – 14 maj. Resenärer i södra Sverige kommer till viss del också att påverkas, eftersom banarbeten på Västkustbanan genomförs och vissa sträckor ersätts med buss. Mer information finns hos respektive tågbolag. Ytterligare information om banarbetena finns nedan.

Banarbeten som påverkar resor i Västsverige

Västkustbanan

Under Kristi himmelsfärd genomförs både underhållsarbeten i Almedal samt arbeten i Varbergstunneln vid olika tider den 6 – 12 maj. Projekt Varbergstunneln genomför bland annat spårriktningsarbeten, kontaktledningsarbeten, montage av belysning och byggnation av gångbanor.

Påverkan:

Den 6 – 9 maj är tågtrafiken mellan Varberg – Falkenberg inställd klockan 09.00-15.00.
Den 10 maj är tågtrafiken mellan Åsa – Falkenberg inställd.
Den 11 – 12 maj är tågtrafiken Falkenberg – Kungsbacka samt Mölndal – Göteborg inställd.

Sträckan Mölndal – Kungsbacka trafikeras alla dagar.

Bohusbanan

Sedan tidigare pågående upprustning av spårtunnlar och kontaktledningsbyte mellan Stenungsund-Uddevalla. Under Kristi himmelsfärd pågår även arbeten vid Olskroken planskildhet som stänger den södra delen av Bohusbanan för trafik mellan Göteborg – Ytterby.

Påverkan:

Ingen tågtrafik alls på Bohusbanan mellan Göteborg – Uddevalla den 9 – 14 maj.

Kust till kustbanan

Underhållsarbeten mellan Almedal och Borås.

Påverkan:

Den 6 – 10 maj klockan 9 – 15 går inga tåg mellan Göteborg och Borås. Den 11 – 12 maj vänder tågen från Borås i Mölnlycke.

Norge/Vänerbanan

Arbeten vid Olskroken planskildhet för att lägga om tågtrafiken på den nya godstågsviadukten. När tågstoppet är avslutat kopplas ett av spåren in på godstågsviadukten som därefter tas i trafik i slutet av maj. Trafikverket passar även på att göra andra arbeten i området under tågstoppet.

Påverkan:

Den 30 april – 2 maj samt 9 – 12 maj utförs arbeten i Olskroken som gör att inga tåg går mellan Göteborg C och Bohus. Tågen vänder i Bohus och i Surte.

Viskadalsbanan

Trafikverket utför arbeten med väg 41 mellan Sundholmen-Björketorp samt avslutande inkopplingsarbeten med en av de två nya bevakade plankorsningarna på Viskadalsbanan (den andra är redan inkopplad). Under denna tid kommer vi även att riva alla de 13 obevakade plankorsningar som ersätts av de två nya bevakade plankorsningarna.

Tågtrafiken på Viskadalsbanan påverkas också av arbetena i Varbergstunneln.

Påverkan:

Den 10 maj går inga tåg mellan Varberg och Skene.
Den 11 – 12 maj går inga tåg mellan Varberg och Veddige.

Älvsborgsbanan

Sedan tidigare pågående arbete med reparation av Vänersborgsbron.

Påverkan:

Tågtrafiken mellan Öxnered-Vänersborg är inställd hela 2024.

Hamnbanan

Arbetena vid Olskroken planskildhet för att lägga om tågtrafiken på den nya godstågsviadukten påverkar även Hamnbanan.

Påverkan:

Den 11 – 12 maj är trafiken inställd.