Nyheter

Sveriges största digitala infrastruktursatsning: Den digitala E4:an

– Med den här dragningen av vår superfiberkabel når vi en ny milstolpe i vårt arbete med att förbättra och framtidssäkra den digitala infrastrukturen i Norrbotten, Sverige och Norden. Det här är inte bara ett tekniskt projekt, det är en möjlighet för regionen att växa och utvecklas i den digitala eran, säger Patrik Gylesjö, projektledare för den digitala E4:an.

GlobalConnect håller på att genomföra en av Sveriges största digitala infrastruktursatsningar, och nu tas ytterligare ett steg. Superfiberkabeln, en ny digital E4, som för närvarande sträcker sig från Berlin till Luleå kommer inom kort bli ännu längre.

Arbetet med att förlänga den digitala E4an från Luleå till Haparanda och sammanlänka med Finlands digitala infrastruktur har nu påbörjats.

Genom att dra fiberkabeln till Haparanda säkerställer GlobalConnect att även de mest nordliga delarna av Sverige får tillgång till högkvalitativ digital infrastruktur. Detta är inte bara ett steg framåt för den teknologiska utvecklingen, utan också en möjlighet för alla invånare och företag i Norrbotten att vara en del av den digitala framtiden.

Företaget ser fram emot att slutföra denna sträcka av fiberkabeln under oktober i år och koppla ihop den digitala E4an med Finlands digitala infrastruktur på andra sidan gränsen.

Vad betyder detta för Norrbotten och Haparanda?

Ökad tillväxt och nya arbetstillfällen: Superkabeln skapar förutsättningar för företagsetableringar och fler jobb i regionen. Med tillgång till en av världens mest kraftfulla digitala motorvägar kan företag expandera och nya verksamheter kan etableras.

Oöverträffad dataöverföringskapacitet: Den nya fiberkabeln har kapacitet att hantera all datakommunikation som hela Norden kräver i dag – från mejl och filmstreaming till foto- och filuppladdningar samt surfande.

Högkvalitativ internetuppkoppling: Privatpersoner, företag och offentliga verksamheter kommer att kunna njuta av snabbare och mer pålitliga internetanslutningar, vilket förbättrar både arbets- och fritidsmöjligheter.

Om Digitala E4:an

– 10 000 km fiber har nu lagts i Sverige.

– När arbetet är klart kommer kabeln gå från Berlin till Haparanda.

– Investering på 75 miljoner kronor.

– Kabeln är 256 mil lång och kan hantera datamängden 3 petabit/sekund (all data i Norden idag).

– 2600 kilometer fiberkabel, unik infrastruktur i regionen.

– 700 km sjökabel, totalt 5 sjökablar.