Nyheter

Världens första automatiska laddstation för fjärrstyrda bilar invigd i Tallinn

Bildelningsföretaget Elmo och laddlösningsföretaget Elonroad har invigt världens första helt automatiska laddstation för fjärrstyrda bilar. En betydande milstolpe för utvecklingen av hållbara transporter.

Belägen i hjärtat av Tallinn, Estlands huvudstad, invigdes de automatiska laddstationen som världens första för fjärrstyrda bilar. De fjärrstyrda bilarna, en Nissan Leaf och en Renault Zoe, som har utrustats med Elonroads energiupptagare laddas på en konduktiv laddskena.

Elmo, som är ledande inom utvecklingen av fjärrstyrd teknik och dess tillämpning inom biluthyrning, trafiksäkerhet och andra sektorer, behövde fullt automatiserade laddningslösningar till sin verksamhet eftersom bilarna fjärrstyrs från deras huvudkontor och är förarlösa. Med Elonroads automatiserade kabelfria laddning minimerar de på så sätt avbrott och behovet av människor vid laddning samt extra körningar till och från huvudkontoret för att ladda de fjärrstyrda bilarna, då ingen fysisk person kan gå ut och ladda fordonen manuellt.

För elfordon utrustade med fjärrstyrningsteknik ger kabelbaserade laddsystem operativa utmaningar, något som understryker behovet av helt automatisk laddning. Elonroads lösning eliminerar behovet av mänsklig intervention, optimerar effektiviteten och stödjer sömlös drift av fjärrstyrda fordon. I framtiden planerar Elmo att etablera fler laddstationer för sin verksamhet globalt.

Projektet är medfinansierat av EIT Urban Mobility, ett initiativ från Europeiska institutet för innovation och teknik (EIT), som är en del av EU.

Enn Laansoo, Jr., VD och medgrundare av Elmo, om deras nya laddlösning:

– Automatisk laddning utan fysiska personer är avgörande för att vi fortsatt ska vara ledande inom den snabbt växande fjärrstyrningssektorn. Samarbetet med Elonroad visar på vår gedigna strategi att utveckla branschen samt vilket momentum fjärrstyrningsstekniken har byggt upp under det senaste ett och ett halvt året.

Karin Ebbinghaus, VD för Elonroad:

– Vi är nu redo att hjälpa Elmo och deras partners att skala upp sin verksamhet. Det är mycket intressant för oss att genomföra den här typen av projekt i ett land som Estland, som ligger i framkant av digitaliseringen. Dessutom representerar projektet en perfekt kombination av de två megatrenderna elektrifiering och delningsekonomi.

Andrea Costa från EIT Urban Mobility var närvarande under invigningen och han betonade projektets roll i att uppnå bredare mål för hållbara transporter.

EIT Urban Mobilitys tillförordnade innovationsdirektör, Dr. Adriana Diaz, tillade:

– Vår finansiering av Elonroads laddstationer återspeglar vår starka tro på dess potential att främja hållbar mobilitet. Genom att automatisera laddningen av elfordon och förlänga batteriets livslängd minskar deras teknik väntetider vid laddning samt beroendet av råmaterial för energilagring. Vi är också glada över att samarbeta med Elmo, eftersom CCAM-fordon (Connected and Automated Mobility) är avgörande för att förändra transportsektorn.

– Detta framtidsinriktade samarbete kombinerar banbrytande teknologier för att driva innovation inom hållbara vägtransporter, i linje med Europas vision att leda inom CCAM-innovation, förbättra mobiliteten, spara tid och öka trafiksäkerheten.

Om Elmo: Elmo är företaget bakom världens första legala fjärrstyrningsteknik för vägar, som har varit i drift inom offentlig biluthyrning sedan 2022. Dessutom används tekniken inom trafiksäkerhetssektorn på TMA-fordon. Elmos fjärrstyrda bilar körs på offentliga vägar i två städer i Estland och Helsingfors, Finland, och bolaget har samlat värdefulla erfarenheter från offentliga vägar i Tyskland, Frankrike, Schweiz, Österrike, Nederländerna, Litauen, USA och andra länder. Elmos vision är att stöpa om mobilitet och göra den mer hållbar med innovativa fjärrstyrningslösningar. Mer information om Elmo här.

Om Elonroad: Elonroad är ett svenskt cleantech-företag specialiserat på laddningsteknik för alla typer av elfordon. Bolaget erbjuder automatiserade dynamiska och statiska lösningar genom att integrera laddningsskenor direkt i vägen. På så sätt kan elfordon laddas när de kör eller är parkerade, något som ökar effektiviteten och upptiden av fordon. Elonroads laddningslösningar minskar också CO2-utsläppen avsevärt och sänker den totala ägandekostnaden med upp till 40 %. Just nu bygger Elonroad bland annat den första elektriska motorvägen utanför Paris i samarbete med VINCI. Dessutom samarbetar företaget med Aisin, en global ledare inom fordonskomponenter, samt stödjer flera logistikföretag som Elis med deras laddinfrastruktur. Mer information om Elonroad.

Om EIT Urban Mobility: EIT Urban Mobility, ett initiativ från Europeiska institutet för innovation och teknik (EIT), en EU-institution, som syftar till att påskynda lösningar och övergången till ett användarcentrerat, integrerat och multimodalt transportsystem. Som den ledande europeiska innovationsaktören för urban mobilitet arbetar EIT Urban Mobility för att undvika fragmentering genom att underlätta samarbete mellan städer, industri, akademi, forskning och innovation för att lösa de mest pressande mobilitetsutmaningarna i städer. Genom att använda städer som levande laboratorier demonstrerar dess industri-, forsknings- och universitetsparter hur ny teknik kan fungera för att lösa verkliga problem i verkliga städer genom att transportera människor, varor och avfall på smartare sätt. Mer information om EIT Urban Mobility.