Nyheter

27 procent av spelarna vet att de spelar på licensierade alternativ 

Förra veckan publicerade Spelinspektionen en ny upplaga av sin årliga undersökning ”Allmänheten om spel”. I den framkommer det att 27 procent av alla svenskar som spelar om pengar vet om ett spelbolag har svensk licens eller inte. Det är en markant ökning från fjolårets undersökningsresultat, men samtidigt har också undersökningsfrågan omformulerats sedan dess.

Enligt den svenska spellagen måste speloperatörer som aktivt vill rikta sig mot den svenska spelmarknaden först ansöka om svensk licens. Detta görs via Spelinspektionen, som är den myndighet som ansvarar för att spelmarknaden fungerar som den ska och är trygg och tillförlitlig.

Att ansöka om den svenska licensen kan flera hundra tusen kronor beroende på vad ett spelbolag vill erbjuda i sitt utbud. De godkända spelbolagen måste också leva upp till flera hårt ställda krav, som rör allt från hur de marknadsför sig mot nya och befintliga spelare till hur de lagrar och hanterar sin användardata. Därtill måste de betala 18 procent i svensk spelskatt på all sin vinst.

Omsätter flera miljarder kronor varje år

Sedan licenssystemet infördes 2019 har dessa avgifter och skatter genererat många miljarder kronor i skatteintäkter för staten. Även om en bra bit över 100 olika aktörer har beviljats licenser, finns det fortfarande flera stora spelbolag som ännu inte har valt att rikta sig mot den svenska marknaden. Om de skulle göra det, skulle omsättningen kunna öka ytterligare. Under Q3 2024 uppmätte de licensierade aktörerna en gemensam totalomsättning på 6,7 miljarder kronor.

Trots att det är krav på att spelbolagen måste ha svensk licens för att rikta sig mot den svenska marknaden, är det fritt fram för svenska spelare att söka sig till icke-licensierade alternativ. Något som många främst väljer att göra på grund av att de internationella aktörerna ofta har mer generösa välkomsterbjudanden.

27 procent vet att de spelar på licensierade alternativ

För Spelinspektionen har det länge varit en huvudfråga att styra de svenska spelarna till licensierade alternativ. Dels eftersom dessa spelbolag är granskade av staten, dels eftersom dessa spelbolag genererar svenska skatteintäkter.

Varje år genomför Spelinspektionen den riksomfattande undersökningen ”Allmänheten om spel”, som är till för att kartlägga svenskarnas spelvanor. I den senaste upplagan svarade 27 procent av undersökningsdeltagarna att de vet om ett spelbolag har svensk licens eller inte. Det är en markant ökning från tidigare undersökningar. Under fjolårets ”Allmänheten om spel” svarade endast 9 procent ”ja” på motsvarande fråga, som istället var formulerad som följande: ”Vet du hur du kan se om ett spelbolag/spelsajt har svensk spellicens eller inte?” Innan dess låg andelen på 10 procent.

Omformuleringen av frågeställningen tycks ha haft stor effekt. Samtidigt bör det noteras att den frågar om någonting väsentligt annorlunda från tidigare frågeställning. 33 procent svarade nej och 39 procent svarade att de inte visste.

Sett till hur många respondenter som medverkade i årets undersökning, över 1 600 slumpmässigt utvalda personer, klassas undersökningen som statistiskt signifikant och allmängiltig för svenskarna i stort.