Nyheter

”Detta kan Sverige lära av etanol­haveriet”

”Trots goda intentioner och stora resurser till förfogande blev etanol­bubblan ett tioårigt felsteg med stora kostnader för miljön, ekonomin och landsbygden.”

Det skriver Christian Sandström, biträdande professor, Jönköping International Business School och Ratio och Rickard Björnemalm, forsknings­assistent, Handels­högskolan i Stockholm i en debattartikel i Svenska Dagbladet:

”Under tidigt 2000-tal blåstes en etanol­bubbla upp i Sverige. Etanol­bilar skulle ersätta bensin­bilar och Norrland skulle återindustrialiseras genom att producera etanol från cellulosa. Bubblan var som störst 2008 och därefter följde en utdragen process av reparationer, nerskrivningar och städjobb. Vad kan vi lära oss av etanol­bubblan och hur kan en tillträdande regering undvika liknande debacle i framtiden?”

”I dag publicerar vi artikeln ”Hur uppstår gröna bubblor? Lärdomar från etanolbubblan som sprack” i tidskriften Ekonomisk Debatt. I artikeln visar vi hur en kombination av politisk styrning, alltför generösa bidrag och skadlig inverkan från särintressen medförde en frånvaro av ekonomisk och miljö­mässig utveckling.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.svd.se/a/pW0zgV/sandstrom-och-bjornemalm-detta-kan-sverige-lara-av-etanolhaveriet