Nyheter

Världens största servicemarknadstävling har avgjorts

Vinnaren blev…. Det vinnande laget i världens största servicemarknadstävling, VISTA, har nu utsetts. Efter en spännande final i Volvos hemstad Göteborg kom team Kiired Insenerid från Estland i topp.

Mer än 16 000 tekniker i cirka 4 500 olika lag från Volvo Lastvagnars och Volvo Bussars globala återförsäljarnätverk har deltagit i årets VISTA*-mästerskap – ett globalt evenemang som kördes första gången redan 1957.

Huvudmålen med VISTA-tävlingen är att uppmuntra kompetensutveckling och att bygga laganda och stolthet. Mycket skickliga och motiverade tekniker gör det möjligt för Volvo Lastvagnars verkstäder att utföra feldiagnoser och åtgärda lastbilars problem ”rätt första gången”, i tid och enligt hög kvalitetsstandard. Dessa färdigheter är nyckeln till att kunna hjälpa kunderna att uppnå maximal drifttid för sina lastbilar. I slutändan leder det till förbättrad kundservice.

I finalen som hölls i Göteborg, tävlade 43 lag med tekniker och servicepersonal i två dagar om att slutföra sex stationer, som till exempel CAN Länk/eller CAN BUS-felsökning, I-Shift och Påbyggnation. Två stationer var VR-stationer med fokus på elfordon, där ett uppdrag bestod av att installera en elmotor på en lastbil. Antalet elektriska lastbilar och bussar växer nu snabbt och att kunna arbeta på ett säkert sätt med elfordon är en viktig färdighet för tekniker i praktiskt taget alla verkstäder runt om i världen.

– Våra tekniker spelar en nyckelroll för att bidra till våra kunders framgång genom att hålla deras lastbilar på vägen, och VISTA är ett utmärkt sätt för dem att förbättra sina verkstadskunskaper. Jag är mycket imponerad av lagens tekniska kunskap i år och hur snabbt de löste de utmaningar som presenterades för dem, kommenterar Roger Alm, VD för Volvo Lastvagnar.

Laget Fransz Jäger från Finnvedens Lastvagnar i Växjö vann den svenska finalen tidigare i år. Det firades på hemmaplan både med tårta för personalen och med ett öppet-hus där man bjöd på fika för kunder som ville gratulera. Roger Nilsson arbetar som verkmästare och är stolt över att ha representerat Sverige i världsfinalen.

– Jag tycker att VISTA har innehållit både bra och roliga utmaningar. Vi är nöjda med vår insats på det stora hela. Hela tävlingsserien inklusive finalen är en riktigt bra utbildning. Vi lär oss använda alla olika system, en del av dem använder vi annars inte dagligen. Det stärker oss i våra respektive yrkesroller så vi kan ge våra kunder ännu bättre service.

Topp-3 lagen i VISTA världsmästerskap 2022

Kiired Insenerid, Estonia
Titan, Denmark
SWISSTA, Switzerland

Om VISTA

VISTA står för Volvo International Service Training Awards. Det startade 1957 och var ursprungligen en tävling för Volvotekniker i Sverige. 20 år senare, 1977, hade den nått ut till alla kontinenter och lockat auktoriserade Volvoåterförsäljare från hela världen. Idag är VISTA ett evenemang som sker vartannat år och är den största tävlingen för servicemarknadspersonal i världen.

VISTA är öppet för Volvo Lastvagnars och Volvo Bussars återförsäljare och deras tekniker över hela världen. För att kvalificera sig behöver deltagande lag genomföra två tävlingsomgångar bestående av teoretiska och tekniska frågor.