Nyheter

Swecons marknadschef David Alström: ”Förändringstakten ökar”

Text: David Alström, Marknadschef Swecon

Förändringen börjar här – och nu talar jag inte om mitt nya jobb som marknadschef på Swecon utan ”Förändringen börjar här” är en kampanj initierad av Volvo CE för att öka takten i den samhällsnödvändiga omställningen till ett mer hållbart samhälle. Bygg- och anläggningsindustrin är inget undantag och tillsammans med Volvo CE som tillverkare tar vi nu ytterligare kliv för att omsätta ord till handling.

I början av juni kunde vi återigen, för första gången sedan pandemin, samla hela branschen på Solvalla för Svenska Maskinmässan. Här visade vi upp både uppdaterade elektriska maskiner – bland annat de fantastiska Volvo L20 och EC18, nästan ljudlösa och såklart helt utsläppsfria – men även en hel utställning med tjänster för att driva hållbarhet, säkerhet och ökad lönsamhet för dig som kund.

Jag fick själv frågan om vi ”skapar ett behov eller om det här faktiskt behövs?”. Mitt svar och reflektion på frågan handlar dels om att jag tror att väldigt många i vår bransch har ett väldigt stort behov av ökad lönsamhet och säkrare verksamhet, dels att det samtidigt inte finns en utbredd vana av att ta hjälp av digitaliserade verktyg för förbättring. Det vill vi på Swecon förändra genom att öka utbudet av tjänster för att öka din lönsamhet, säkerhet och hållbarhet.

Ett annat tydligt tecken på förändring är Stockholms stads upphandling kring Slakthusområdet, där staden krävde en helelektrisk bandburen grävmaskin på över 24 ton för att kunna vara med. Slut på svepande ord om miljöpåverkan i projektet till konkreta och skarpa krav. I samverkan med Volvo CE kommer vi på Swecon säkerställa att kravet uppfylls och inom en inte allt för avlägsen framtid har vi levererat vår första helelektriska grävmaskin utanför kompaktsegmentet. Oerhört spännande och samtidigt utmanande då helt nya frågeställningar kring laddning, körschema och eltillförsel blir centrala för projektets genomförande.

Personligen är jag helt övertygad om att förändringen inte bara har börjat, i många avseenden är den i full gång. Måste allt då förändras? Nej då, jag gläds också åt att vi under sommaren kunnat välkomna många av er på utställningar och event på Solvalla, i Eskilstuna, Torsby och Höljes i Värmland och på många andra ställen. Precis som vanligt och fortsatt så viktigt. För ska det bli förändring på riktigt måste det börja med dig och mig, att se och lära sig nya sätt att arbeta och nya produkter. Den resan ser jag fram emot att få vara med om, tillsammans med er alla.