Nyheter

Så blev kollektivtrafiken i Stockholm världsledande

Varje dag förutsätter stockholmarna att bussarna, tågen och tunnelbanan ska rulla. Men kollektivtrafiken spelar inte bara en stor roll för att staden ska fungera, den spelar en viktig roll i kampen mot den globala uppvärmningen.

SL:s resa mot en fossilfri och klimatsmart kollektivtrafik började redan för 30 år sedan.

– Då var det rena lekstugan för ingenjörer. Man testade svänghjul som lagrade energi, man hade olika batteribussar och provade olika drivmedel, exempelvis etanol, säger Stefan Wallin, chef för hållbar utveckling på SL.
I dag är det etanol, biogas, biodiesel och hybridbussar som får kollektivtrafiken att rulla.

Omställningen har även skett i den spårbundna trafiken och pendeltåg, lokaltåg och tunnelbana körs till 100 procent på grön el.

Och arbetet har gett resultat. På mindre än tio år har SL minskat koldioxidutsläppen med 80 procent. Men arbetet är inte över. SL fortsätter att satsa på innovation och just nu görs en stor utredning om elektrifiering av busstrafiken.

Klimatet är en av vår tids stora ödesfrågor och SL:s hållbarhetsarbete har uppmärksammats över hela världen. Under en period hade SL ett internationellt besök i veckan.

– I och med klimatdebatten har intresset verkligen tilltagit. Stockholmare kan vara stolta över att vi framhärdade med vårt arbete.