Nyheter

Alstom levererar 25 nya Coradia Nordic regionaltåg till Norske tog

Alstom har tilldelats ett nytt kontrakt värt över 230 miljoner euro för leverans av 25 nya Coradia Nordic regionaltåg till Norske tog. Detta är den andra ordern i det ramavtal på 1,8 miljarder euro som Norske tillsammans ingick med Alstom i slutet av 2021 och som är Norges största köpeavtal för tåg. Den första ordern på 30 regionaltåg är i produktion med leveranser som beräknas starta i slutet av 2025.

Norske Togs nya regionaltåg ”Type 77” kommer att transportera pendlare effektivt mellan Ski och Stabekk i Stor-Osloregionen. Den utökade tågflottan ska säkerställa bättre transportmöjligheter i det livliga området.

– Vi är glada över att få möjligheten att leverera nästa order i ramavtalet med Norske tog. De nya Coradia Nordic regionaltågen från Alstom kommer att öka kapaciteten på de mest trafikerade sträckorna i Osloområdet och stärka den utsläppsfria kollektivtrafiken runt huvudstaden. Tågpendlare kommer att få en snabbare, bekvämare och mer förutsägbar vardagsreseupplevelse, säger Carl Åge Bjørgan, vd för Alstom Transport Norge.

– Vi ser fram emot att ta emot de 25 nya tågen från Alstom. Det kommer att förbättra kapaciteten och erbjudandet till passagerarna, säger Øystein Risan, vd Norske tog AS.

Coradia Nordic for Norske tog är specialanpassat för det norska järnvägsnätets behov och är fullt lämpat för norska väderförhållanden. De nya tågen har en topphastighet på 200 km/h, och ger resenärerna en effektiv och bekväm resa i en rymlig och trevlig miljö. Varje tågset kommer att bestå av sex vagnar.

Tågen kommer att utrustas med Alstoms digitala signalsystem ERTMS, ett gemensamt europeiskt signalsystem ombord som kontinuerligt ger tågen säker framfart och rätt hastighet. Signaleringssystemet ombord tar bort behovet för föraren att läsa signaler som löper längs spåren och tillhandahåller felsäker databehandling som förutser förarens åtgärder i händelse av osäkra förhållanden. Tågen kommer att kunna köra på spår utrustade med det traditionella norska signalsystemet och på de nya ERTMS-anpassade spåren som rullas ut nu.

Coradia Nordic är ett toppmodernt elektriskt tåg med hög prestanda och lågt golv vid alla entréer. Det standardiserade tåget är en enkel, mångsidig plattform som uppfyller kraven för regional- och intercitytrafik. En modulär design gör det möjligt för operatörer att välja den konfiguration och interiör som fungerar bäst för deras marknad och kommersiella strategi. Plattformen erbjuder utsläppsfria lösningar som batterier eller vätgas för icke-elektrifierade linjer.

Dessutom tar Alstoms hållbara syn på produktion hänsyn till produktens hela livscykel, från första designskisser till slutet av dess livslängd, vilket kommer att maximera värdet av Norske togs tillgångar.

Alstom kommer att bygga tågen för Norske tog vid fabriken i Salzgitter i Tyskland. Flera franska Alstom-fabriker är involverade i projektet, inklusive Tarbes för dragsystem, Ornans för motorerna, Villeurbanne för signalsystem och Petit-Quevilly för elektriska transformatorer.

Norske tog AS ägs av transportministeriet. Bolaget förvärvar, äger och förvaltar tågmateriel för persontågstransporter i Norge.