Nyheter

Greater Copenhagen: Miljarder i samhällsekonomisk vinst om gränshinder över Öresund tas bort

1,8 miljarder genom revidering av Öresundsavtalet och andra arbetsmarknadsåtgärder. 9,4 miljarder genom nya, fasta öresundsförbindelser. I analysen “Produktivitetsvinster för Greater Copenhagen genom att bryta ner gränshinder över Öresund” sätter Greater Copenhagen siffror på samhällsekonomiska effekter av att ta bort gränshinder.

Den gemensamma dansk-svenska arbetsmarknaden över Öresund har en stor, ouppfylld potential. Idag pendlar 19.000 personer, men de hade kunnat vara många fler, om en rad gränshinder togs bort, som idag gör det svårt att anställa och ta jobb på tvärs över sundet.

Greater Copenhagens nya analys “Produktivitetsvinster för Greater Copenhagen genom att bryta ner gränshinder över Öresund” sätter för första gången siffror på hur stora produktivitetsvinster som kan uppnås genom att genomföra specifika arbetsmarknads- och infrastrukturåtgärder på tvärs över Öresund.

Produktivitetsvinster i detta sammanhang utgörs de vinster som kan uppnås genom bättre jobbmatchning till följd av en större rekryteringsbas.

Analysen visar bland annat att:

1,8 miljarder SEK per år kan genereras genom tvärnationella arbetsmarknadsåtgärder, som att göra färdigt revideringen av det föråldrade Öresundsavtalet (som reglerar skatter och pensioner för dem som arbetar och bor på andra sidan Öresund).

9,4 miljarder SEK årligen i produktivitetsvinster kan realiseras genom att etablera två nya fasta förbindelser över Öresund.

Ett återinförande av ID-kontroller med transportörsansvar skulle leda till en årlig förlust på 6,7 miljarder SEK.

– Nu har vi konkreta siffror för hur mycket vi kan åstadkomma med några, enkla åtgärder. Därför vill vi uppmana de danska och svenska regeringarna att slutföra revideringen av Öresundsavtalet och genomföra en gemensam undersökning om nya fasta Öresundsförbindelser. Vi vet att vi tillsammans kan skapa den framgångsrika och internationellt konkurrenskraftiga region som det finns potential för, med stora fördelar för samhälle, företag och medborgare, säger Tue David Bak, Managing Director, Greater Copenhagen.

Foto: Daniel Karlsson