Nyheter

Nytt innovationsprojekt förbereder industrin för framtida hållbara lösningar

Den teknologiska förändringen sker blixtsnabbt. Det märks inte minst inom industriproduktionens väggar. Det kräver flyfotade lösningar som svarar upp mot samhällets krav på miljö och hållbarhet. Genom ett nytt innovationsprojekt, som Högskolan i Skövde nu beviljats medel för, testas nya produkter i skarp miljö med snabb utvecklingsmetodik.

Det ska leda till att fler svenska industriföretag är redo för, och drar nytta av, förändringar på marknaden.

Det nya tvååriga innovationsprojektet heter ”Nästa generations drivlineproduktion” och leds av Högskolan i Skövde, med stöd från åtta samarbetspartners. Den totala projektbudgeten är 19 miljoner, varav Vinnova finansierar 9,5 av dessa. Projektledare Leif Pehrsson, lektor i automatiseringsteknik vid Högskolan i Skövde, är förväntansfull.

– Jag är väldigt taggad, och jag tror jag talar för alla inblandade i projektet. Vi är ivriga med att komma igång.

Initialt i projektet finns fokus på produktion kopplad till elektriskt framdrivna fordon.

– Det är fullt möjligt, till och med sannolikt, att vi närmar oss ett teknikskifte från förbränningsmotorer till elektriska drivlinor. Detta kommer att kräva stora insatser inom svensk fordonsindustri, inklusive en beredskap att kunna ställa om produktionen till andra produkter än de som tillverkas idag. Vår agila utvecklingsmetodik, som vi kommer att använda oss av i projektet, gör att industrin snabbt kan komma ut med nya produkter när marknaden efterfrågar det, säger Leif Pehrsson vidare.

Genom att kombinera olika perspektiv och tekniker genererar projektet innovativa lösningar. På ASSAR Innovation Arena kommer också de olika intressenterna – akademi, industri och samarbetspartners – kunna sammanstråla för att testa och utveckla. Högskolan i Skövde har digitalisering för hållbar utveckling som ett särskilt fokusområde och beviljades nyligen även medel för en ny forskningsprofil (Virtuella fabriker och kunskapsdriven optimering). Det, sammantaget gör att Skövde allt mer etablerar sig som en viktig nod för framtidens industri.

– Vi vill stärka innovationsförmågan i landet. Historiskt sett finns det ett antal exempel där svenska industriföretag missat teknikskiften och gått under. Genom det här projektet stärker vi företagens kompetens inom nästa generations industriproduktion, vilket i det långa loppet kan leda till fler arbetstillfällen, avslutar Leif Pehrsson.

Samarbetspartners
Industrial Development Center, Jönköping University, Leax, Lunds tekniska högskola, Volvo Car Corporation, Volvo Group Trucks Operations, West Swede, Xylem Water Solutions, ÅF-Industry.

Foto: Sweco