Nyheter

Fem nya startups bjuds in till MobilityXlab för att samarbeta med ledare inom mobilitetsbranschen

Framtiden för transporter och mobilitet måste vara klimatneutral, säker och uppkopplad. För att hjälpa till att accelerera en hållbar utveckling har fem startups bjudits in att gå med i MobilityXlab – plattformen för att främja samarbete mellan tillväxtbolag och ledande mobilitetsföretag som CEVT, Ericsson, Polestar, Veoneer, Volvo Cars, Volvo Group och Zenseact.

De startups som ansluter sig till den elfte omgången av MobilityXlab är: Actasys (USA), Bioenvision (Norge), Entroview (Frankrike), Fever Energy (Sverige) och Provizio (Irland). De kommer nu att delta i programmet i minst sex månader för att tillsammans utveckla tekniska lösningar inom teknologier som bland annat handlar om flexibla energilösningar för elfordon och biobaserade material.

Att gå med i programmet betyder att varje startup får tillgång till ett viktigt mobilitetskluster på Lindholmen Science Park i Göteborg. För Nils Mösko, ordförande på MobilityXlab och chef för strategi och affärsutveckling på Polestar, är det en av de främsta fördelarna med programmet.

Han säger:

— Västsverige, särskilt Göteborg, är en så spännande region för mobilitet och teknisk utveckling. Det finns mycket potential just nu och i framtiden, och det är fantastiskt att kunna samla startups och branschen här.

För att bli inbjuden till programmet måste en startup väljas ut av minst två partnerföretag. Detta stärker kunskapsdelningen och ökar resultaten för koncepttester och valideringsprojekt. Barry Lunn, vd och medgrundare av startupen Provizio, lyfter fram fördelarna med att kunna validera sin teknologi i MobilityXlab.

Han säger:

— Det fokus som MobilityXlab har på valideringsprojekt är det som lockade oss. Det är oerhört värdefullt för en startup att arbeta tillsammans med branschexperter och få en djup förståelse för hur deras tillämpning av våra produkter verkligen skulle kunna se ut.

Provizio tillverkar ett system som konsoliderar bilderna från deras radar med data från lidar och bilder från fordonskameror för att expandera fordons uppfattning om rådande trafikförhållanden. Detta kan förbättra placeringen av autonoma fordon och öka deras säkerhet, vilket bidrar till nollvisionsmålet om inga dödsfall eller allvarliga skador i trafiken.

MobilityXlab grundades 2017 med uppdraget att accelerera global innovation baserat på den svenska samverkanskulturen. Efter fem år och 18 accelerationer i form av kommersiella kontrakt eller partnerskap har programmet visat sig vara mycket framgångsrikt. Katarina Brud, programansvarig på MobilityXlab säger:

—  Vår kärna är strukturerat samarbete, och för att uppnå det involverar vi partnerna i alla steg i programmet. Denna samordning och djupa engagemang är det som gör att samarbetet kan ske så framgångsrikt mellan startup och våra partner, men också mellan partnerna själva.

Hon fortsätter:

—  Vi har nått nästan 100 valideringsprojekt i programmet, vilket visar att samarbete mellan startup och etablerade företag är mycket effektivt för att attrahera talanger, förstärka det svenska innovationsekosystemet och försprånget inom mobilitetssektorn.

Urvalsprocessen för MobilityXlab sker två gånger per år och nästa ansökningsperiod öppnar i augusti 2023.

Foto: Nerijus jakimavičius