Nyheter

Cyberhot blir allt vanligare – så kan företag skydda sig

Företag har alltid varit ett vanligt mål för cyberattacker. Även om många framsteg gjorts inom cybersäkerhet så har det inte hindrat skickliga brottslingar från att kontinuerligt utveckla mer sofistikerade strategier och förbättra befintliga i syfte att få tag på känsliga data, genomföra ransomware-attacker eller på andra sätt sätta krokben för verksamheten. Om en cyberbrottsling är framgångsrik kan det bli förödande för ett företag som saknar tillräckligt mer resurser för att motverka attacker och hantera dess efterföljder. Det kan innebära ekonomiska förluster, skadat rykte och även rättsliga konsekvenser.

Inom cybersäkerhet är det ofta den mänskliga faktorn som är avgörande. Ett IT-system kan vara hur säkert som helst rent tekniskt, men så länge människor är inblandade, finns det risk för att situationer som inte uppstått i riskanalysen sker. Brottslingar är väl medvetna om detta och försöker ofta i sina förberedelser hitta en svag länk i form av en otillräckligt säkerhetstränad anställd. I följande artikel kommer vi utforska några vanliga säkerhetsrisker och kort beskriva strategier som företag kan implementera för att säkra sin verksamhet.

WFH och WFA

WFH och WFA, är förkortningar av de engelska uttrycken work from home respektive work from away och syftar på arbete som inte sker på kontoret eller på en angiven arbetsplats. Eftersom det blivit allt vanligare för anställda att ta jobbet med sig hem eller till och med ha ett permanent distansarbete, har det också blivit viktigare att varje anställd är förtrogen med grundläggande åtgärder och principer inom cybersäkerhet. Förståelse för basala IT-koncept är väsentligt. De flesta är nämligen inte ens medvetna om att en så enkel sak som att sätta sig på ett café och arbeta kan innebära stor risk för hela företaget.

Om en potentiell hacker till exempel har tillgång till nätverkstrafiken, vilket är enkelt med verktygen som brottslingar i dagsläget har till sitt förfogande, kan de eventuellt äventyra hela verksamheten. Om rätt data avlyssnas kan det innebära stor skada. Därför är det viktigt att all kommunikation är både krypterad och ospårbar. Detta åstadkoms bäst med ett VPN. Genom att använda ett VPN kan man kryptera sina data och surfa utan att lämna spår efter sig. Trafiken över nätverket blir svårare att tolka och risken för läckor av känsliga data minskar.

Utveckla en heltäckande strategi

En heltäckande strategi går inte att beskriva kortfattat och varierar från företag till företag. Det är någonting som måste genomsyra hela verksamheten från topp till tå, så att säga. Ett företag bör implementera säkerhetsstrategier på varje nivå, från den nyanställda arbetaren hela vägen upp till vd:n.

Riskanalys

Det första steget består alltid av att genomföra grundliga riskbedömningar. Man bör identifiera potentiella sårbarheter, utvärdera effekterna av en eventuell cyberattack och fastställa sannolikheten för att den inträffar. Denna bedömning kommer att ge insikter om vilka områden som kräver omedelbar uppmärksamhet och resursallokering. Genom att förstå riskläget och fastställa konsekvenserna av en attack, kan företaget fördela resurser på ett effektivt och pragmatiskt sätt.

Flera komponenter

När man vet hur läget ser ut kan man börja implementera mer specifika metoder. Här gäller det att ha ett försvar som består av flera lager av undersystem. Säkerhetsåtgärder som brandväggar, antivirusprogram, övervakningssystem, kryptering och dataanalys med hjälp av artificiell intelligens är några grundläggande metoder som ofta används. Just skyddssystem som fungerar i realtid kan dra stor nytta av de senaste utvecklingarna inom artificiell intelligens.

Utbildning av anställda

Som sagt är tyvärr den mänskliga faktorn ofta den svagaste länken i en organisations cyberförsvar. Medarbetarna bör utbildas i enlighet med bästa branschpraxis för dataskydd och bör lära sig hur man känner igen nätfiskeförsök och hur man hanterar känslig information rent generellt. Regelbundna utbildningstillfällen och simulerade övningar kan bidra till att stärka medvetenheten om cybersäkerhet och minska sannolikheten för att eventuella attacker ska fungera. Kom ihåg att det är upp till arbetsgivaren att utbilda sina anställda eftersom det sällan går att få bra översikt över verksamheten som individuell arbetare. Vid ett framgångsrikt angrepp är det ytterst sällan ansvaret enbart ligger på en person.

Slutsats

Säkerhet är ett oerhört komplext område. Det kräver att experter har bred kunskap inom teknik, företagets bransch, mänsklig psykologi och hur verksamheten fungerar på organisationsnivå.

Det är just därför även de största företagen råkar ut för cyberattacker – man kan helt enkelt inte förbereda sig för allt. Allt man kan göra är att se till grunderna: informera sina anställda, implementera ett heltäckande säkerhetssystem, utföra genomgående riskanalys, säkerhetskopiera data, hålla programvara uppdaterad och kanske till och med anlita en firma som specialiserar sig på säkerhet. Inom cybersäkerhet finns det alltid fler problem än lösningar