Nyheter

Kompatibilitet är A och O i dessa osäkra domäntider

Det har stormat mycket i domänutrymmet på senare tid, inte minst på grund inför införandet av EUs nya dataskyddsförordning (GDPR) och osäkerheten inför Brexit, som väntas få stora konsekvenserna på t ex handel, lagar och immigration. Men redan nu, innan Brexit, börjar effekterna märkas inom branscher som t ex detaljhandel, finansmarknaden och bilindustrin.

Det verkar som om inte heller domänutrymmet slipper undan effekterna av Brexit vilket tydligt framgår i EUs senaste skrivelse ”Meddelande till domännamnsägare: Utträdet av Storbritannien och EU-reglerna för .eu-domännamn”.

Det här skriver Alison Simpson, Portfolio Marketing Director, MarkMonitor.

Vad som inte är helt klart är exakt vad som kan förväntas efter Brexit. Många domännamnsägare undrar nu om de kommer att förlora sina befintliga .eu-domäner efter Brexit? Svaret är nej och här är förklaringen:

En av grundförutsättningarna för att äga en .eu-domän är att du (som företag eller enskild person) måste bo i ett EU-land, Norge, Island eller Lichtenstein. Naturligtvis kommer ägarna i Storbritannien inte att uppfylla dessa krav. Detta betyder dock inte nödvändigtvis att många företag kommer att förlora sina domännamn. Istället kan de arbeta med registratorer, som t ex MarkMonitor, för att uppfylla kraven på lokal närvaro, då registratorn antar denna i domänägarens ställe.

MarkMonitor har sedan länge förberett sina kunder inför GDPR och Brexit, bl a genom att städa upp och effektivisera deras WHOIS-data. Praxis när det gäller datainförande i WHOIS är att aldrig använda personlig information, utan snarare rollbaserad information som t ex domänadministratör eller [email protected]. Detta eliminerar behovet av att behöva ändra informationen i WHOIS när personal slutar (vilket kan bli kostsamt) och tar samtidigt bort risken att meddelanden om förnyanden förbises för att de går till obevakade e-postadresser.

Men vad har då detta att göra med Brexit? Denna revisionsövning har inneburit att kunderna har fått en bättre uppfattning om vilka domäner de har, särskilt .eu-domäner, vilket i sin tur gör dem förberedda och mer kompatibla inför Brexit.

Det viktigaste att komma ihåg är att det fortfarande finns mycket osäkerhet kring exakt hur domäner kommer att påverkas. Det kan förstås finnas oförutsedda inslag i Brexit-avtalet, som sätter igång oväntade processer. Eller som EU-kommissionen uppger: ”…..denna information omfattas av eventuella övergångsbestämmelser som kan ingå i ett eventuellt avtal om återkallande, vilket är en pågående förhandling mellan Storbritannien och EU”.

Text: Alison Simpson, Portfolio Marketing Director, MarkMonitor