Nyheter

Klimatklivet stödjer teknikskifte för tunga transporter

16 företag har fått stöd från Klimatklivet för att främja användningen av flytande biogas i tung trafik. Bland dem finns producenter, aktörer som bygger tankstationer och åkerier som har ställt om sina fordon till att köra på flytande biogas.

Transport med lastbilar och andra tunga fordon på väg orsakar en tiondel av de totala utsläppen av växthusgaser i Sverige. Omställningen till fossilfritt i denna sektor behöver gå snabbare. Därför stöttar Klimatklivet nu hela den kedja som behövs för att flytande biogas ska kunna användas som bränsle för lastbilar i Sverige. Det främjar marknaden för drivmedlet och ger möjlighet till ett skifte mot ny, klimatsmart teknik inom svensk fordonsindustri.

—Vi prioriterar denna typ av åtgärder högt inom Klimatklivet eftersom de behövs för att vi ska nå klimatmålen. Det är dessutom positivt att det är svenska lastbilstillverkare som levererar fordonen. Det visar på en potential för framtida export, säger Nanna Wikholm, projektledare på Naturvårdsverket.

Naturvårdsverket bedömer att de investeringar som Klimatklivet delfinansierar inte hade genomförts utan stödet. Några av de företag som genomför åtgärderna är Gasum, Litra Gas, Fordonsgas Sverige, Götene Kyltransporter och Tekniska Verken i Linköping.

Naturvårdsverket har tagit emot ansökningar till Klimatklivet 3–4 gånger per år sedan augusti 2015. Idag avslutas sista ansökningsomgången för 2018. Totalt har 2 317 ansökningar beviljats stöd. Många av investeringarna skapar strukturella förändringar som finns kvar i lång tid framöver, bortom de 16 år som beräknas vara åtgärdernas genomsnittliga livslängd.