Nyheter

Sunne finalist i European broadband Award

Sunne kommun är en av tre finalister i European broadband Award – ett årligt evenemang där Europeiska kommissionen uppmärksammar de bästa digitala infrastrukturprojekten i Europa.

Sunnes långsiktiga satsning på att bygga ut bredband i hela kommunen inleddes 2010. Ett förnyat samarbete med Telia inleddes 2017 med projektet ”Sveriges första digitalt framtidssäkrade kommun”. Sunnes projekt är det enda svenska bidraget i Europatävlingen och är nominerat i kategorin ”Cost reduction and co-investment in a future proof infrastructure”.

– Det är fantastiskt roligt att vår bredbandssatsning i Sunne nu blir uppmärksammat som ett spjutspetsprojekt i Europa, säger Kristina Lundberg näringslivsutvecklare i Sunne kommun.

19 november presenteras vinnaren. Konkurrenterna om första platsen är ett spanskt och ett tyskt projekt.

– Med den här satsningen rustar sig Sunne så att både företag och invånare ska kunna vara en del av den digitala framtiden, säger Gunilla Ingemyr, kommunstyrelsens ordförande i Sunne.

Det pågår stora satsningar för att bygga ut digital infrastruktur i hela Europa.

– Därför är det extra stort för oss att dels vara det enda nominerade bidraget från Sverige, dels att Sunne har ett spjutspetsprojekt i Europa. Våra politiker har gjort en modig satsning och det hade heller inte varit möjligt att genomföra utan våra fiberföreningar som gjort en enorm insats för Sunnes utveckling, säger Kristina Lundberg.

Ett prioriterat område i att göra Sunne till Sveriges första digitalt framtidssäkrade kommun är att minska det digitala utanförskapet. Telia och Sunne kommun bjöd i början av 2018 in äldre till tre utbildningsträffar under namnet ”Mer digital” på Selma Spa. Medarbetare från Sunne kommun tillsammans med ungdomar i årskurs 7-9 från Fryxellska skolan lotsade de äldre ut på nätet. Intresset var rekordstort och alla tre utbildningstillfällen (100 personer per tillfälle) blev snabbt fullsatta.

– Vi planerar för en fortsättning på Mer digital i Sunne, eftersom intresset och behovet bland våra äldre av att lära sig mer är så stort, säger Kristina Lundberg.

Regeringen är tydlig med att Sverige ska vara bäst i världen på att ta tillvara digitaliseringens möjligheter och att digitaliseringen av offentlig sektor ska snabbas på. Samtidigt uppskattas så många som 400 000 äldre befinna sig i ett digitalt utanförskap. Ett utanförskap som blir allt mer allvarligt för den enskilde och för samhället i takt med att vi blir allt mer digitala.