Nyheter

Resia uppmuntrar göteborgare till strandstädning

I ett ytterligare steg för att visa att hållbarhetsfrågan står i fokus hos Resia väljer nu företaget att ta ett aktiv grepp och ger sig den 4 maj ut på stränderna i göteborgsregionen för att samla skräp. Med sig har de äventyraren och hållbarhetsambassadören Annelie Pompe och ett gäng svenskar som vill förena nytta med nöje.
– Hållbarhet är en integrerad del av vår verksamhet, och vi jobbar aktivt för att tillsammans med våra leverantörer, partners och kunder verka för ett hållbart resande. En viktig del i arbetet är att inspirera och sprida kunskap om hur vi alla kan bidra genom medvetna val, stora som små. Att ta en stund på sin semester och städa en strand är något vi alla kan göra för att minska plasten i haven. Det vill vi inspirera till på lördag, säger Ingela Schönning, Chief Brand Officer & Head of Sustainability på Resia.
Nordiska kusträddardagen 4 maj
Initiativet till städdagen den 4 maj togs efter att Resia uppmärksammat Håll Sverige Rent´s viktiga arbete med den Nordiska kusträddardagen, där fokus ligger på att städa vår kust från plast och annat som inte ska finnas där. Detta med en förhoppning om att fler företag följer efter till nästa år.
Enligt en undersökning som Håll Sverige Rent gjort tillsammans med Novus svarar fler än nio av tio svenskar att de tycker det är viktigt att minska nedskräpningen. Åtta av tio uppger också att de har stor kunskap om de negativa effekterna – och i topp hamnar oron för plasten i haven.Lördagen den 4 maj arrangeras för tredje året i rad Nordiska kusträddardagen för att uppmärksamma problemet med marin nedskräpning. Målet är att locka så många som möjligt att plocka skräp på sin närmaste strand. I fjol deltog 180 000 personer i hela Norden, bland dem 37 000 i Sverige.
Varje timme spolas skräp motsvarande fem fulla badkar i land bara på den svenska Bohuskusten. Man hittar i dag plast i havet som kan dateras till 60-talet. Det vanligaste skräpet i havet består av plast och kommer från förpackningar som enskilda konsumenter har använt, ofta bara några minuter. Fortsätter vi som nu beräknas det år 2050 finnas mer plast än fisk i haven.
Under den Nordiska kusträddardagen 2019 arrangeras aktioner i sju nordiska länder. Bara i Sverige är redan 104 publika skräpplockarevent planerade.
– Plasten i havet är något som människor upplever som ett enormt problem. Redan nu har 47 500 svenskar anmält att de kommer att plocka skräp i kampanjen och vi hoppas på rekorduppslutning, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.
Annelie Pompe – världsmästare med stort engagemang
Annelie Pompe har varit omtyckt och känd bland många svenskar sedan flera år tillbaka. Känd hos gemene man blev hon dock främst när hon i vår medverkade i det omtyckta programmet Mästarnas Mästare. Annelie är en ödmjuk människa med stor kunskap om naturen och framför allt havet. Som världsmästare i fridykning och med bedriften att ha bestigit många av världens högsta berg är hon en sann förebild för såväl unga som gamla.
– Att plocka skräp längs stränderna är ett fantastiskt handfast sätt att rädda våra hav. Alla andra hot mot havet är inte lika synliga som just plast och skräp, och detta är ju saker som vi kan förhindra genom att se till att de inte hamnar där alls från början. Att städa våra kuster är ett fint sätt att tacka havet för de fina upplevelser vi har där, säger Annelie Pompe, äventyrare och hållbarhetsambassadör.
– Att få jobba med Annelie Pompe är en ära. Hon var en av få svenska profiler som tidigt kommunicerade hur hon tänker kring hållbarhet och resor. Vi har alla en massa att lära av Annelie som förutom att hon bor på en husbåt även använder solglasögon, badkläder och smycken gjorda av skräp från havet. Att nu ta steget att aktivt vara med och påverka tillsammans med Annelie känns väldigt kul. Många av de som kommer tar även med sina barn. Att kunna påverka genom många generationer känns oerhört viktigt, säger Lina Eklund, PR-specialist på Resia.
Foto: Resia