Nyheter

Digitala Almedalen

Tre dagar med webbsända seminarier och mingel med tema bostäder och samhällsutveckling. Den 29 juni startar Digitala Almedalen c/o Boinstiutet, i samarbete med Boklok och Stellar Capacity. Tillsammans med femtio inbjudna organisationer arrangeras över sextio programpunkter.

Samma dag som Almedalsveckan i Visby meddelade att arrangemanget ställs in på grund av coronakrisen lanserade Boinstitutet sina planer på en Digital Almedalsvecka. Det bostadspolitiska samtalet är helt enkelt för viktigt för att hindras av pandemin, menar Moa Andersson, verksamhetsledare för Boinstitutet och initiativtagare till Digitala Almedalen.

Almedalsveckan i Visby är en av Sveriges viktigaste mötesplatser för samtal mellan samhällsaktörer, politiker och medborgare. Det som Digitala Almedalen tillför, förutom att erbjuda ett coronasäkert alternativ, är att alla kan delta oavsett plånbok eller var man befinner sig, säger Moa Andersson.

Läs hela programmet här

Corona, klimat och digitalisering i fokus

Bland programpunkterna under Digitala Almedalen är klimatomställning, digitalisering och, föga förvånande, Corona, tre heta samtalsämnen.

– Coronakrisen påverkar människors hälsa, ekonomin och bostadsmarknaden. Under Digitala Almedalen får vi förhoppningsvis en tydligare bild av hur och vad vi kan göra för att minska de skadliga effekterna, bland annat med hjälp av digitalisering och omställning till ett mer hållbart bostadsbyggande, säger Moa Andersson.

– Det är nu av högsta relevans att vi tar vara på teknikutvecklingens möjligheter för att bygga oss ur den globala kris som vi genomgår. För att säkerställa att vi skapar ett av världens mest moderna samhällen behöver vi utveckla infrastruktur som är uppkopplad, resilient, med människans behov i fokus. Vi bör samtidigt ta vara på och stärka den kompetens som finns i bostadssektorn och se till att fler vidareutvecklar kunskaper och färdigheter inom digitalt ledarskap,säger Claudia Olsson, VD för Stellar Capacity, digitaliseringsexpert och inledningstalare för Digitala Almedalen.

– Redan före Coronautbrottet var bostadsbehovet stort för de med vanliga inkomster och gapet mellan utbud och behov riskerar nu att ytterligare späs på. Därför vill vi under Digitala Almedalen diskutera hur vi tillsammans kan skapa ett hållbart bostadsbyggande för alla utifrån nya utmaningar som till exempel klimathotet, sämre konjunktur eller epidemier, säger Jonas Spangenberg, VD på BoKlok.

Så fungerar Digitala Almedalen

Digitala Almedalen c/o Boinstitutet är tänkt att fungera som en vanlig Almedalsvecka, om än digitalt. Istället för fysiska evenemang kommer Digitala Almedalen webbsända seminarier från en studio under dagtid den 29 juni, 30 juni och 1 juli. För att skapa personliga möten ordnas digitala mingel med hjälp av videokonferensverktyg. Flera av seminarierna har ett kortare format där tittaren vägleds genom progammet av två programledare och kan ställa frågor till talarna via en chattfunktion.

– För den samhällsintresserade är Digitala Almedalen c/o Boinstitutet som ett smörgåsbord, som du både kan ta del av live eller zappa runt och plocka ut godbitarna från i efterhand. Så långt det är möjligt kommer vi låta seminarierna sparas på boinstitutet.se/almedalen, säger Moa Andersson.