Nyheter

Eran Brown, EMEA CTO: ”Flexibel infrastruktur för IT blir absolut avgörande”

– I svallvågorna av coronapandemin ändras förutsättningarna för satsningar på infrastruktur. Med kapade budgetar ökar behovet av flexibilitet drastiskt. Företag som vill lyckas behöver kombinera användning av publika molntjänster med privata moln i egna datacenter, säger Eran Brown, EMEA CTO, Infinidat och fortsätter:
”Osäkerhet kring ekonomi, som många känner av just nu, leder till en önskan att sänka kostnader och att fokusera på det allra nödvändigaste. Så också med infrastruktur för IT. Det riskerar att bli en finansiellt riskabel strategi i det långa loppet. En anledning till det är att företag köper in tillfälliga, så kallade ad hoc, lösningar, i stället för att planera på lång sikt.
Med lager på lager av infrastruktur skapas öar av tekniklösningar, med ett flertal inkompatibla system och administrationsverktyg. Det innebär i princip att vrida klockan tillbaka flera årtionden vad gäller teknikmognad, med onödig åtgång av tid, personal och resurser. Och, inte minst, med längre tidsåtgång för projekt.
Företag med fokus på att spara in på infrastruktur arbetar långsammare och riskerar att förlora de konkurrensfördelar som de förhoppningsvis har. Lägg till det den uppenbara risken för en andra våg av coronapandemin i höst. De flesta förstår att ett företags infrastruktur behöver vara förberedd för en sådan utveckling, men de allra flesta budgetar tillåter nog inte det, med stora risker som följd.
Det har redan skett
Det här är inga lösa spekulationer. Analysföretaget Gartner har till exempel skrivit ned sin prognos för IT-investeringar under hösten rejält. I januari förutspådde man globala IT-investeringar under hösten på 3,9 biljoner dollar, cirka 34,3 biljoner kronor. Det skulle ha inneburit en ökning på 100 miljarder dollar, cirka tre procent, sedan föregående år. I en ny prognos som tillkommit efter coronapandemins utbrott förutspås i stället en minskning på åtta procent.
För närvarande märker man visserligen av en viss ökning för försäljning av IT-produkter, beroende på nya behov till följd av ökat distansarbete. Men det är en temporär ökning, inte en varaktig. Räkna med att de flesta ekonomichefer fryser budgetar och bara tillåter de allra mest nödvändiga inköpen. Det innebär att bara de projekt för vilka det går att påvisa omedelbara och betydande besparingar får grönt ljus.
Vi kan räkna med att många företag kommer att bygga tekniklösningar i flera lager. Det gäller inte minst för lagringslösningar. Affärskritiska applikationer får tillgång till avancerad, och dyr, infrastruktur för lagring, vilket ger högsta tänkbara tillgänglighet och prestanda. Mindre viktiga applikationer får nöja sig med billigare lösningar. Prioriteringar av den här typen leder, som sagt, till snåriga arkitekturer och infrastrukturlösningar, med alla problem som det medför.
Flexibla lösningar behövs – inte bara i molnet
Förändrade omständigheter kräver förändrade strategier. Det gäller definitivt för att lyckas med IT-investeringar under hösten. Dels har vårens pandemi kastat om förutsättningarna, dels måste man vara förberedd på att det kan komma en andra våg av pandemin. Och den nya strategi som behövs handlar inte enbart om molnlösningar.
En stor fördel med infrastruktur i molnet är att man slipper det hinder som en traditionell inköpsprocess innebär. En stor nackdel med molnlösningar är att driftskostnaden (OpEx) är mycket högre. De flesta företag föredrar fortfarande investeringar i inventarier (CapEx). Trots det visar det sig i mina samtal med CIOer att molnkostnader ofta är två till sex gånger större än investeringar i lokala datacenter. Förhållandet mellan de båda typerna varierar beroende på vilken typ av utrustning som jämförs. Även Gartners analyser visar på det här förhållandet.
Dilemmat för de flesta företag är att de vill ha fördelarna med molnet, att kunna öka IT-resurserna enbart när det behövs och kunna minska dem när behovet minskar, samtidigt som de föredrar investeringar i inventarier från ett finansiellt perspektiv.
Lösningen är en kombination av de två typerna av infrastruktur. Många företag har hybridlösningar med både publika och privata moln. Eftersom privata moln är billigare och möjliggör en kombination av löpande kostnader och investeringar ger de förutsättningar för besparingar och högre effektivitet. Det gäller om ett företag samtidigt kan dra nytta av flexibiliteten för det publika molnet.
Flexibla lagringslösningar som ger alla de här fördelarna kommer att ha hög prioritet för kunderna under den närmaste framtiden. Man vill ha fördelarna med både det publika molnet (omedelbar kapacitetsökning och att enbart betala för kapacitet som används) och med privata moln (val mellan och kombinationer av CapEx och OpEx, lägre kostnader)
Leverantörer måste tillgodose flexibilitet både för IT-drift och för affärslösningar under det kommande året. Kunderna behöver kunna satsa på kortsiktiga lösningar för infrastruktur och ändra inköpsmodeller när som helst, inte vartannat eller var tredje år. Ju större osäkerhet som råder, desto mer flexibla behöver vi vara. Lagringslösningar är avgörande och riskerar att bli flaskhalsar. Det kommer att stå företag dyrt att inte ha flexibla lagringslösningar, när de blir tvungna att satsa på molnlösningar eftersom de inte har något annat val.”
– Eran Brown, CTO, Infinidat EMEA