Nyheter

Renare luft i Öresundsverket i Helsingborg

I samband med att Oceanhamnen i Helsingborg byggs om från industrihamn till attraktivt bostadsområde var det tvunget att åtgärda lukten från reningsverket Öresundsverket.

Med en överbyggnad samt ett ventilationssystem som leder bort lukten från reningsverket till en hög skorsten, ska de boende inte besväras. I bostadsområdet utförs även ett unikt hållbart avloppssystem i syfte att återvinna avfallsresurserna i ett kretsloppssystem.

Oceanhamnen är i sig ett spektakulärt projekt med en stadsdel byggd på öar fylld med moderna och havsnära bostäder. Här kommer ett RecoLab att uppföras, en testbädd för forskning och utveckling, men också ett system där de tre olika flödena från det nya avloppssystemet bearbetas i en anläggning på reningsverket.

Den nya utvecklingsanläggningen ska vara flexibel och kunna utvecklas med ny teknik och anpassas för framtida krav. Intill den nya utvecklingsanläggning bygger man även ett show-room och en testbädd som ska vara en öppen och tillgänglig mötesplats för företag, forskare och offentliga aktörer.

– Förutom att forskare ska kunna utveckla nya tekniker vad gäller reningsprocesser ska även allmänheten kunna se hur hela kedjan från att samla in och behandla avfallsflöden till att använda det i andra sammanhang. Avloppsvattnet separeras och återanvänds för nya syften.

– Målet är att Oceanhamnen ska bli en hållbar stadsdel och bra förebild för framtidens avfallshantering, säger Jenny Juliusson, projektledare på Nordvästra Skånes Vatten & Avlopp (NSVA).

Då kommunen planerade att 2010 bygga Oceanhamnen, som ligger centralt utmed Öresund i södra delen av Helsingborg, var det tvunget att se över buller och luktförhållandena från Öresundsverket. Reningsverket uppfördes 1974 och har renoverats i omgångar på 1990-talet. Hanterar cirka 55 000 kubikmeter spillvatten (avloppsvatten) varje dygn.

Kommunen kom fram till att efter utredningsarbetet skulle lukten byggas bort genom att bygga över reningsverket samt installera ett kraftigt ventilationssystem. Dessutom skulle en del byggnader rivas och nya uppföras. Bland annat beslutades att slamhanteringsanläggningen skulle flyttas.

Under utredningsarbetet reste en grupp tjänstemän till Holland för att studera implementering av liknande, separerade system. I början av april 2018 fick NCC uppdraget att påbörja byggprojektet på Öresundsverket, som bestod av två huvuddelar, dels övertäckningen av reningsverket, dels bygga RecoLab.

– Det har varit ett omfattande projekt med överbyggnaden som blev färdig i februari 2020. Vi byggde även en ny slamhanteringsanläggning, som tar hand om slammet från avloppet och rötkammaren. Nu håller vi på med RecoLab som blir en pionjäranläggning i Sverige, säger Daniel Månsson, projektchef för NCC Infrastructure.

Ventilationstrumman som installerades på reningsverket är två meter i diameter och går genom hela projektet från byggnad till byggnad ända tills att den når Västhamnsverket, ett kraftverk med en 120 meter hög skorsten där luften från reningsverket släpps ut, långt ifrån de boende.

Byggnaderna med takkonstruktionerna över bassängerna består i huvudsak av stål och platsgjuten betong, så pass höga att personalen ska kunna gå inomhus i en bra arbetsmiljö. Ventilationen går genom samtliga byggnader via en stor GAP-kanal.

– Utmaningen i projektet har varit att vi har byggt samtidigt som verksamheten i reningsverket har pågått, säger Daniel Månsson.

Slutbesiktningen av den första delen i luftreningssystemet har utförts och slutbesiktning för den sista delen beräknas till 2021.

– Nu är vi i sluttampen och våren 2021 beräknas projektet vara avslutad. Arbetsmiljömässigt har det blivit markant mycket bättre för personalen som arbetar på reningsverket. Så lite folk som möjligt ska vistas på verket, men de som är där inne ska ha möjlighet att vistas där. Det är en tekniskt avancerad byggnad som är estetisk men med en industritouch och som byggs ihop med framtida grönområde. Det ska vara tilltalande för dem som bor i närheten, säger Jenny Juliusson.

Närheten till reningsverket gör det möjligt att testa annat mer hållbart avloppssystem i stadsdelen Oceanhamnen med tanke på återvinning av avfallsresurser.