Nyheter

Han verkar för ökad användning av bilkameror i Sverige: “Den viktigaste nyttan är dokumentationen”

Bilkameror – så kallade dash cams – har på senare tid blivit ett alltmer populärt inslag bland privatbilister och yrkeschaufförer. Men det är stor skillnad på de olika modellerna som finns på marknaden, det viktiga är att välja en som går att lita på. Det menar Robert Ingebretsen, Nordenchef hos Nextbase, som i veckan var på plats på IFA-mässan i Berlin.

Bilkameror – så kallade dash cams – har på senare tid blivit ett alltmer populärt inslag bland privatbilister och yrkeschaufförer. Men det är stor skillnad på de olika modellerna som finns på marknaden, det viktiga är att välja en som går att lita på. Det menar Robert Ingebretsen på bilkameraföretaget Nextbase, som i veckan var på plats på IFA-mässan i Berlin.

Idag är en dash cam mycket mer än bara videoinspelning på vägen. Moderna bilkameror kan filma både genom fram- och bakrutan med vidvinkelobjektiv. De är också utrustade med andra funktioner som kan vara till hjälp för trafikanter på vägarna. Ett exempel är inbyggda sensorer som känner av om någon stöter till din bil om du parkerat, något som jag vara till stor hjälp vid en försäkringsanmälan. Vissa dash cams har även förmåga att automatiskt ringa upp SOS alarm om olyckan skulle vara framme, vilket kan innebära skillnaden på liv och död för den som drabbas.

Bilkameror börjar bli ett alltmer vanligt inslag på svenska vägar. Ofta kan man se dem installerade i taxibilar eller om man kollar in i framrutan i en lastbil på motorvägen. Att just dessa yrkeschaufförer väljer att använda bilkameror grundar sig i flera anledningar.

Skulle det ske en olycka, har de förmågan att spela en tung roll i rättsfall. Videoupptagningen kan också bevisa exakt vad som hänt vid en incident så ord inte står mot ord mellan den drabbade och den anklagade. Men de har också andra smarta funktioner som kan ha stor betydelse vid en incident, exempelvis GPS-funktion och hastighetsinspelning. På omkring ett årtionde har bilkamerorna blivit mycket mer avancerade än de första modellerna som dök upp i Sverige innan teknologin slog igenom på riktigt, vilket skedde runt 2014-2015.

Utvecklingen slutar dock inte där. Den 2-6 september gick IFA-mässan 2022 av stapeln i Berlin. Bland deltagarna fanns Robert Ingebretsen, Nordenchef på brittiska Nextbase. Företaget, som är en av de största tillverkarna av bilkameror i världen, vann nyligen pris av branschorganisationen EISA för produkter av exceptionell kvalitet. Enligt Robert Ingebretsen kommer dash cams att bli ännu bättre och smartare i framtiden:

Vad skulle du säga man har för nytta av en dash cam vid en olycka?

– Den viktigaste nyttan är dokumentationen. Om man råkar ut för en olycka så är det bra att ha så detaljerat bevis som möjligt på händelsen. Då kan man kontakta försäkringsbolaget och utan tvivel vara säker på att ärendet blir behandlat korrekt. 

Skulle du säga det är fler män än kvinnor som köper bilkameror idag?

– Generellt sett skulle jag säga att fler män köper bilkameror än kvinnor. Förmodligen för att män brukar vara mer bilintresserade och ha ett större teknikintresse. Men det är synd eftersom produkten är helt könsneutral. Vi har en ambition att nå ut till fler kvinnor med våra bilkameror. 

Vem skulle du säga köper dash cams i dag?

– Jag skulle vilja säga alla som opererar ett fordon köper dash cams, så målgruppen är väldigt bred. Kollar vi på statistiken ser vi att det ofta är chaufförer med mycket erfarenhet av bilkörning som köper dem, ofta de som känner att de har bra kontroll över sina egna körförmågor men kanske inte litar på andra förare i trafiken lika mycket. Dessa skulle jag säga är den vanligaste konsumenten av en bilkamera. Kategorin växer dock. Bilkameror blir mer och mer omtalade och det gör att folk blir mer informerade och intresserade av bilkameror. 

Tycker du det skiljer det sig något mellan vad privatbilister och yrkeschaufförer efterfrågar?

– Det gör det definitivt. Om vi kollar på yrkeschaufförer så är bilkameror ett väldigt aktuellt tema. Jag pratar ofta med yrkeschaufförer eftersom de har mycket mer erfarenhet av körning och för att de kör tunga fordon. De har också väldigt god kontroll på sina egna körförmågor men är oroliga för andra trafikanters körförmågor. Yrkeschaufförer har allt att förlora på att bli inblandade i en olycka, så det är viktigt för dem att dokumentera sina färder. En yrkeschaufför vill gärna ha en bilkamera som har förmåga att spela in i så hög videokvalitet som möjligt. Privatbilister däremot nöjer sig ofta med en bilkamera som spelar in i något lägre upplösning.

Tror du yrkeschaufförer oroar sig mer för rattfyllerister eller så kallade “rattsurfare” än privatbilister? 

– Jag tror båda grupperna oroar sig för alla typer av oansvarigt beteende på vägarna, det är en kombination av både och. Problemet med rattfylleri på svenska vägar är bestående och händer dagligen vilket man kan läsa om i tidningarna. Rattsurfande är heller inte helt ovanligt. Sedan är det tyvärr också så att vanlig ouppmärksamhet leder till olyckor.

Varför är det viktigt att trafikanter använder bilkameror enligt dig?

– Det är för att till 100 procent kunna dokumentera sin bilfärd. Dessutom kan bilkameror förse förarna med flera fördelar, till exempelt GPS, sensorer eller hastighetsbevakning. Datan som en dash cam fångar in kan dessutom användas för att bedöma bromslängd men den kan också genom sina sensorer känna kraften av en kollision om olyckan skulle vara ett faktum.

Vad tror du framtidens dash cams har för funktioner?

– Framtidens dash cams kommer vara mycket mer än bara bilkameror. De kommer vara smarta produkter som ger föraren information om vad som försiggår omkring bilen, hur fort man kör eller vilket avstånd man har till andra fordon på vägarna. De kommer också kunna varna föraren snabbare än man själv hinner uppfatta en potentiell kollision, exempelvis om en älg springer över vägen. Framtidens bilkamera kommer också kunna varna föraren om nödvändiga pauser och märka av om föraren är trött.

Det stora budskapet jag skulle vilja ge alla trafikanter är att bilkameror kommer bidra till att ändra trafikmönsterna bland trafikanter på svenska vägar. I takt med att folk blir medvetna om att deras körförmågor kan bli dokumenterade på vägarna, tror jag att trafiksäkerheten generellt kommer att öka. Detta tror jag på sikt kommer minska risken för trafikolyckor, avslutar Robert Ingebretsen.

Under IFA-mässan presenterade även Nextbase ett nytt samarbete med teleoperatören Vodafone. Samarbetet innebär att deras kommande smarta bilkamera “iQ” får IoT-uppkoppling, som kommer leda till en bättre och tryggare körning för många bilägare.

Samarbetet innebär bland annat att iQ-ägare kommer få tillgång till funktioner som radardetektion, Smart Sense Parking och Emergency SOS. Dessa uppgraderar fordonen, oavsett ålder och modell, till en ny funktionsnivå. I Sverige blir förare med abonnemang hos Vodafones partners de som först får möjlighet att ta del av den nya tekniken. 

FAKTA OM ROBERT INGEBRETSEN

50 år gammal och bosatt i Oslo, Norge. Är gift med två vuxna barn och kör en eldriven Volkswagen Golf. Båt- och sjöliv håller han varmt om hjärtat och själv använder han en bilkamera av modell Nextbase 322 i sin bil.

Om Nextbase

Framåttänkande, oberoende brittiska varumärket Nextbase är en världsledande designer och tillverkare av klassens bästa, innovativa, uppkopplade bilkameror som gör en positiv skillnad för människors resor och liv när de är på resande fot.

Företaget är det största märket för dash cams i världen och har en andel på över 80 procent på den brittiska marknaden i volym (GfK) och betydande marknadsandelar i USA och Europa. Försäljningen av dash cams har ökat med 850 procent under de senaste fyra åren, vilket gör det till en av de snabbast växande konsumentteknologisektorerna i världen.