Nyheter

Svensk infrastruktur i jämförelse med utländsk infrastruktur

Infrastruktur skiljer sig ofta åt en hel del mellan olika länder. Detta då många har olika förutsättningar på grund av miljö, klimat eller budget. Det finns därför en hel del skillnader mellan den infrastruktur som vi ser här i Sverige, och den infrastruktur som kan hittas i utlandet.

Denna artikel kikar närmare på de största skillnaderna mellan de två och jämför de. 

Utländsk infrastruktur

Eftersom det är svårt att dra alla länder över en kam så kommer vi främst att kika på hur utländsk infrastruktur vanligtvis skiljer sig åt från Sveriges.  

Det finns väldigt få länder som använder sig mer av järnvägstrafik än Sverige. Många andra länder använder sig oftare av bland annat buss, spårvagn eller personbil. En anledning till att just personbilar är vanligare i många andra länder är att de har lägre beskattning på privata fordon till exempel. 

Om man kikar på energisektorn så är det även relativt få länder som fokuserar så mycket på energi från vind och vatten som Sverige. Faktum är att en hel del länder ännu till stor del använder sig av fossila bränslen för att generera både elektricitet och värme. Kärnkraften spelar också en större roll i många andra länder. Detta är dock något som debatteras flitigt, då många anser att kärnkraft skapar ren energi, förutom de avfall som skapas som restprodukt. 

Även den utländska nöjessektorn skiljer sig ofta vilt från vad vi är vana med i Sverige. Du kan exempelvis spela på utländska casino med lätthet, något som kan vara riktigt krångligt här i Sverige. 

Svensk infrastruktur

Sverige har över lag en väldigt bra infrastruktur och vi ligger precis kring snittet inom EU för infrastruktur. Det är främst med våra järnvägar som vi sticker ut, då vi rankar på 9:e plats i världen med ca 0.93 meter räls per invånare. Om man fortsätter att kika på just transport så har Sverige även 40 kommersiella flygplatser och cirka 370 kommersiella hamnar. Specifikt dessa två är långt över snitten inom EU och är därför där Sverige klarar sig riktigt bra.  

Sverige har en stark energisektor, med en av de högsta energiproduktions- och användningstakten per person i Europa. Vi har många vattenresurser, och 46,5 procent av dess kraft kommer från vattenkraft. 1980 beslutade svenskar i en folkomröstning att lägga ner sina kärnkraftverk till 2010, men riksdagen har ännu inte antagit den lag som behövs för att få det att hända. Efter att Sverige har drabbats av energibrist stundvis så har Vattenfall nu börjat studera möjligheten att öppna upp för mer kärnkraft i Sverige.

Sverige är ett av de bästa länderna i världen när det gäller datorutrustning, mjukvara och tjänster. Den har flest fasta telefonlinjer och mobiltelefonlinjer per person och flest människor som använder internet i alla länder i världen. Tidigt år 2000 kunde cirka 74 % av de svenska företagen och 45 % av de svenska hemmen ansluta till Internet. Sverige är också en stjärna när det gäller att ta i bruk nya internet- och mobila lösningar. Mycket talar alltså för att Sverige har en bra infrastruktur över lag.