Nyheter

Ny Rapport: Otillräcklig infrastruktur bromsar AI-nyttan

Det svenska näringslivet är i en bra position för att bli en av vinnarna i den globala AI-kapplöpningen, visar en ny rapport från Cisco. Men det finns också stora utmaningar – inte minst när det gäller infrastruktur.

Cisco AI Readiness Index är en global undersökning om hur väl förberedda företag är för att dra nytta av AI-teknologi. Av rapporten framgår att det svenska näringslivet är bäst förberett i Europa på att snabbt kunna skapa fördelar av AI-utvecklingen, och står sig väl även i en global jämförelse.

154 svenska företag deltar i undersökningen, som mäter graden av AI-beredskap inom sex kategorier – strategi, infrastruktur, data, governance, kompetens och kultur.

I kategorin för infrastruktur rankas fler än hälften, 54 procent, av de svenska företagen i någon av de två lägsta kategorierna, följare (38 procent) eller eftersläntrare (16 procent).

– AI-tillämpningar är väldigt resurskrävande, och ställer höga och delvis nya krav på infrastrukturen, både när det gäller skalbarheten och själva hårdvaran. Ett konkret exempel är att GPU:er, processorer som ursprungligen togs fram för att hantera grafik, är mycket bättre lämpade att hantera maskininlärning och AI än traditionella processorer. För att dessa GPU:er skall fungera behöver de också vara anslutna till ett högpresterande och motståndskraftigt nätvärk för att dela information snabbt, och det är faktorer att ta hänsyn till när man överväger hur kommande investeringar i infrastruktur ska se ut, säger Thomas Brännström, CTO på Cisco Sverige.

55 procent av de svenska respondenterna uppger att deras infrastruktur har begränsad skalbarhet och behöver byggas ut eller uppgraderas för att hantera komplexa AI-applikationer. Endast 27 procent uppger att de redan idag har tillräckligt mycket GPU-kapacitet för att möta behoven idag och i framtiden.

Samtidigt innebär den teknologiska kapplöpningen att företagen är redo att göra investeringar. En stor majoritet, 81 procent, av de svenska respondenterna uppger att de fått större utrymme för investeringar i teknologi, och 34 procent att AI-initiativ är de högst prioriterade teknikinvesteringarna.

Globalt anser 84 procent av respondenterna att AI kommer att ha påtaglig eller stor påverkan på deras verksamhet, och 61 procent anser att deras AI-strategi måste vara i bruk inom ett år för att undvika negativa effekter.

– Det stora intresset för AI innebär ett teknikskifte som snabbar upp utvecklingen inom alla led. Om ett år, när vi gör den här undersökningen på nytt, kommer vi att ha mer kraftfulla AI-modeller, mer specialiserad hårdvara och nätverk, ett ännu mer mångsidigt utbud av AI-baserade produkter och tjänster, och nya sätt för dessa tjänster att påverka vår vardag. Det är en spännande tid som ligger framför oss, fortsätter Thomas Brännström.

Under sommaren presenterade Cisco exempelvis en ny generation av högpresterande nätverkschips i företagets Silicon One-serie. Dessa kan koppla samman upp till 32 000 GPU-processorer och dubblar prestandan jämfört med föregående generation. Cisco beräknar att de nya chipen kommer att kunna täcka dagens behov av AI- och maskininlärningsuppgifter med 40 procent färre enheter, 50 procent mindre nätverksoptik och lägre latens, vilket också minskar energiförbrukningen och ger utrymme för fortsatt effektiv och hållbar utbyggnad av kapacitet. Överföringsprestandan uppgår till 51.2 terabit per sekund.

Cisco AI Readiness Index publicerades i november 2023 och bygger på svar från fler än 8 000 beslutsfattare på företag med fler än 500 anställda, i 30 länder. Det är första gången undersökningen genomförs – tanken är dock att den ska återkomma varje år och ge en löpande bild av AI-utvecklingen.