Nyheter

Consid lanserar kriswebb för ökad skyddsnivå mot cyberattacker

Sverige har under de senaste åren kommit att bli ett av de länderna i världen som utsätts för flest cyberattacker. I takt med att hotbilden stigit har behovet av skydd ökat. Utvecklat för att hantera stora trafikmängder lanserar Consid nu en ny fallbackfunktion iform av en kriswebb.

– Enkelt uttryckt är det en reservwebb för när huvudwebbplatsen inte fungerar, ligger nere eller på annat sätt inte kan användas. Man kan se den som ett slags skyddsnät, säger Josef Tingbratt, projektledare på Consid.

Behovet av den fallback-funktion som kriswebben erbjuder har ökat marknat under de senaste två åren. På Consid i Ljungby märkes behovet hos kunderna av, vilket ledde till att man började utveckla tjänsten.

– Vi såg att allt fler efterfrågade en säker backup-lösning och började skissa på det. Rent tekniskt bygger allt på en CDN-lösning (Content Delivery Network) med en molntjänst. Det gör att den klarar av stor trafikbelastning och är mindre känslig för hackerattacker, berättar Josef Tingbratt.

– I och med att den klarar av höga trafikbelastningar passar den väldigt bra för till exempel krishantering. Säg att det sker en större samhällshändelse som behöver kommuniceras via en myndighet, och den vanliga hemsidan inte klarar av belastningen, då kopplar man helt enkelt om så att domänen går till den mer robusta kriswebben, säger Robert Bramstedt som jobbat i projektet.

Kriswebben kan även användas på andra sätt än enbart som en ersättningssida:

– Att ersätta vid speciella tillfällen är den ena funktionen, det andra stora användningsområdet är vid cyberattacker. Säg att en webbplats utsätts för en överbelastningsattack som gör att hemsidan kraschar, då kopplar man bara in kriswebben istället.

Fallback-konceptet har varit efterfrågat av såväl privata som offentliga kunder och kan nu rullas ut. Hela produkten har utvecklats hos Consid.

– Det gör ju att slutkunden inte behöver tänka på att genomföra uppdateringar, tester och allt sådant. Vi har byggt och underhåller sidan. Sidorna är standardiserade, men byggda på ett sätt så att de kan anpassas efter kundens grafiska profil och vilken information de vill få fram, avslutar Robert Bramstedt.

Foto: Robinraj Premchand