Nyheter

Nu avslutas det största digitala infrastrukturprojektet på ett decennium

Den 2 600 km långa superfiberkabeln ”Digitala E4:an” mellan Luleå och Berlin kan transportera all data i Norden och blir en kritisk länk mellan Sverige och Europa. Längst vägen har fiberoptisk kabel grävts ner i Östersjöns havsbotten och över 200 bomber från andra världskriget har rensats för att bana vägen för ökad datakommunikation. Totalt har nära en miljard kronor investerats i projektet.

Superfiberkabeln sträcker sig från norra Sverige till Berlin, omfattar tre länder och kommer att fungera som en viktig digital port mellan Europa och Norden i årtionden. Genom projektet har fem nya digitala undervattensrutter skapats på botten av Östersjön vilket ökar säkerheten då det erbjuder flera möjliga vägar för datatrafik.

– Digitala E4:an är en del av att framtidssäkra och stärka den digitala infrastrukturen i Norra Europa. Den möjliggör för flera alternativa vägar att dirigera datatrafik, vilket ökar säkerheten kring vår digitala infrastruktur. Stärkt digital infrastruktur är också en nyckelfaktor för att locka globala tech-företag till Norden, som för närvarande är ett attraktivt område för investeringar. Ungefär hälften av alla datacenterinvesteringar i Europa förväntas gå till Norden under de kommande åren, säger Martin Lippert, koncernchef för GlobalConnect.

Superfiberkabeln sträcker sig från Sverige till Danmark och från Danmark till Tyskland, och inkluderar 700 km sjökablar där ön Bornholm fungerar som en digital hubb mellan Norden och Europa. Arbetet har tagit flera år. Det inkluderar bland annat kabelläggning i svåra förhållanden under vinterstormarna på Östersjön och schaktning av havsbotten med en speciellt utvecklad ubåt. För att göra plats för fiberkabeln avlägsnades fler än 200 bomber från andra världskriget från havets botten utanför Tysklands kust och 1 300 kvadratkilometer havsbotten har även genomsökts för att leta efter potentiella arkeologiska fynd.

– Det här är ett enormt projekt för att möjliggöra digitaliseringen och vi ser en ständigt ökande efterfrågan på fiber i Norden. Den största delen av den digitala infrastrukturen mellan Sverige och Tyskland är 20 år gammal och kablarna har begränsat antal fibrer tillgängliga för ny efterfrågan. En brist på fibernätverk riskerar att utgöra en flaskhals och minska möjligheterna att nå EU:s mål för digitalisering, fortsätter Martin Lippert.

Genom att stärka de digitala förbindelserna mellan Sverige, Danmark, Tyskland och Europa är målet att bidra till både EU:s och nationella bredbandsmål och underlätta ekonomisk tillväxt med lägre klimatpåverkan. Kabeln medför också en enorm ökning av datakapacitet, något som är avgörande för att möta nuvarande och framtida behov exempelvis genererat av AI.

Kabeln kommer också att stärka kommuner och regioner i deras digitalisering och förbättra förmågan att locka fler företagsetableringar, öka konkurrenskraften och erbjuda bättre priser för slutkonsumenter.

– God digital infrastruktur kombinerad med tillgång till förnybar grön energi är avgörande faktorer för globala teknikföretag som vill etablera datacenter här. I Norden har du stor tillgång till båda. För GlobalConnect är detta projekt en massiv satsning, och vi kommer att fortsätta investera i digital infrastruktur och liknande projekt över hela vår region under många år framöver, avslutar Martin Lippert.

Kabeln består av 96 fiberpar och har kapacitet att transportera all data i Norden, det vill säga 3,052 tps (terabit per sekund). Det motsvarar ungefär 1 miljard simultana videostreams. Med detta projekt avslutat sträcker sig GlobalConnect:s fibernätverk nu 200 000 km över Danmark, Norge, Sverige, Tyskland och Finland.