Nyheter

Oroande trend: Företagsledare adresserar inte säkerhetsriskerna för den digitala ekonomins infrastruktur

I en ny undersökning från Fastly, en leverantör av molnbaserade edgeplattformar, avslöjas allvarliga säkerhetsbrister kopplade till företagsanvändning av api:er (Application Programming Interfaces). Undersökningen, som inkluderade 235 IT- och cybersäkerhetsbeslutsfattare från tio europeiska länder, inklusive Sverige, avslöjar att en överväldigande majoritet, 92 procent, av företagen har mött api-relaterade säkerhetsutmaningar under det gångna året.

Resultaten belyser en oroande trend där företagsledare inte fullt ut adresserar de säkerhetsrisker som api:er medför, trots att dessa teknologier är kritiska för den digitala ekonomins infrastruktur. Detta sker mot en bakgrund där api:er ansvarar för en stor del av all internettrafik, vilket gör dem till attraktiva mål för cyberbrottslingar.

Undersökningen visar även att 84 procent av de tillfrågade saknar avancerade säkerhetsåtgärder för att skydda sina api:er effektivt, vilket är anmärkningsvärt med tanke på att nästan alla respondenterna upplevt säkerhetsincidenter relaterade till api-användning. Bristen på robust säkerhet bidrar till förseningar i implementeringen av nya tjänster och applikationer, där 79 procent av de tillfrågade uttrycker oro över api-säkerheten.

Undersökningen pekar på två huvudsakliga utmaningar för att förbättra api-säkerheten: begränsade budgetar och brist på expertis inom området. Detta understryker ett behov av ökad medvetenhet och resurser för att hantera de växande hoten som api-säkerheten står inför.

Undersökningen lyfter även fram den kritiska rollen som api:er spelar i dagens digitala ekosystem och den växande risken för cyberattacker som följer med deras utbredda användning. Resultaten manar till åtgärder för att stärka säkerheten kring dessa nödvändiga teknologier.

Mer om undersökningen går:

att läsa här