Nyheter

Ekoenergetyka expanderar på den nordiska marknaden för elbilsladdning: Nya produkter för operatörer av laddstationer

Ekoenergetyka utökar sin närvaro på den nordiska marknaden för laddinfrastruktur för elfordon med lanseringen av ett innovativt laddsystem, skräddarsytt för laddoperatörer (CPOs) i en region med några av världens högsta andel elbilar.

Ekoenergetykas intelligenta kraftenhet AXON Side 360 DLBS kombineras med upp till sex stycken SAT400 satellitenheter för att möjliggöra laddningshubbar med flera laddstationer, vilket företaget demonstrerade på Nordic EV Summit i den norska huvudstaden idag. Ett dynamiskt lastbalanseringssystem fördelar strömmen effektivt mellan de fordon som är anslutna till satelliterna, som har ett egenutvecklat kabelhanteringssystem för att förbättra kundupplevelsen.

Systemet syftar till att tillgodose behoven hos laddoperatörer som bygger laddinfrastruktur i trängre stadsmiljöer, med en investeringsmodell som premierar snabb laddningstid och effektiv strömförbrukning med minimala förluster. Ekoenergetykas nya erbjudande till nordiska CPO:er kommer efter att bolaget i februari offentliggjorde ett avtal om att leverera upp till 140 laddare till Nobina i Sverige, den största skandinaviska operatören av kollektivtrafik.

– De nordiska länderna är en krävande och konkurrensutsatt marknad, så vi har ägnat mycket tid och resurser åt att ta reda på vad laddoperatörerna behöver och se till att vi levererar det, säger Ekoenergetykas VD Bartosz Kubik. Om vi kan göra det här kan vi göra det överallt, så vi är övertygade om att dessa nya produkter kommer att ge oss ett försprång även i andra regioner.

Norge är Europas ledande marknad för batteridrivna elfordon, vilka stod för 92 % av nybilsförsäljningen i januari, jämfört med bara 11 % för kontinenten som helhet. Från och med någon gång nästa år får endast personbilar och kompakta skåpbilar med nollutsläpp säljas i landet, som planerar att minska koldioxidutsläppen med 55 % till 2030 jämfört med 1990 års nivå.

Personbilar

Efter att ha erövrat 20% av Europas marknad för laddstationer för kommunala bussar bygger det Zielona Góra, Polen-baserade företaget upp sina erbjudanden för laddoperatörer (CPOer), som tillhandahåller laddning för privata personbilar.

Förra året tillkännagav Ekoenergetyka ett avtal om att leverera laddstationer till bland annat Portugalbaserade Powerdot, som erbjuder mer än 3 500 laddpunkter, Ionity, som ägs av biltillverkare som Audi, BMW, Ford, Hyundai-Kia, Porsche samt PKN Orlen, Polens största återförsäljare av drivmedel, som även är verksamt i Tjeckien och Tyskland.

Företaget tecknade också ett avtal med Wennstrom E-mobility förra året om att distribuera sina laddstationer i Danmark, Norge, Sverige och Finland.

De vandalsäkra laddstationerna som presenteras idag kan användas i temperaturer från -35 till +55°C. Andra egenskaper inkluderar en 19-tums skärm som möjliggör oberoende hantering av reklaminnehåll och är kompatibel med en mängd olika betalningssystem.

Ekoenergetyka tillhandahåller fjärrövervakning och reparationstjänster för sina laddstationer dygnet runt från sitt huvudkontor i Zielona Góra i västra Polen. Företagets avancerade system gör det möjligt att åtgärda nästan 60% av de rapporterade problemen på distans.

Företagets expansion stöds av Enterprise Investors, en ledande private equity-fond i Centraleuropa, som tog en betydande minoritetsandel förra året. Fonden har tillkännagivit planer på att investera mer än 45 miljoner euro i projekt för e-mobilitet.

Ekoenergetyka grundades 2009 och växte fram ur ett akademiskt forskningsprojekt och sysselsätter idag fler än 1 000 personer.