Nyheter

Miljoner till forskning inom arbetsmiljö och hälsa och omställningen till elektrifiering av transportsektorn

Hållbara arbetsförhållanden i praktiken och hälsopåverkan vid elektrifiering av transportsektorn. Det är ämnena för två av de åtta projekt som beviljats sammanlagt 28 miljoner kronor av Afa Försäkring i årets andra anslagsomgång.

– Vi vill långsiktigt bidra till en god arbetsmiljö med färre arbetsskador och minskad ohälsa. Det gör vi bland annat genom att stödja forskning som främjar ett tryggt och friskt arbetsliv, säger Ulrika Hektor, chef för Afa Försäkrings FoU-avdelning.

– Forskningen vi finansierar ska komma till nytta i arbetslivet. Det är ett av våra huvudkriterier när vi beslutar om vilka projekt som får stöd. Nu har vi beviljat stöd till åtta nya projekt inom arbetsmiljö och hälsa.

Ett axplock av projekten:

Exponering för transportemissioner i arbetslivet – elektrifiering, slitagepartiklar och nya drivmedel

Transportsektorn genomgår nu en snabb omställning till elektrifiering och nya typer av drivmedel med lägre påverkan på klimat och hälsa än till exempel diesel. Kunskap saknas om hur exponeringen för emissioner i form av slitagepartiklar från bromsar, däck/vägbana, hjul/räls och avgasutsläpp förändras av omställningen. En studie av emissioner och exponering i transportsektorn kan ge ökad kunskap om hur elektrifiering och nya bränslen påverkar hälsoriskerna och bidra till förbättrad arbetsmiljö.

Joakim Pagels, vid Lunds tekniska högskola, tilldelas 4 984 000 kronor för att undersöka hur eldrift och förnybara drivmedel påverkar spridning av slitagepartiklar och avgasutsläpp. Arbetsplatsstudier kommer att göras i gruvor, fordonsverkstäder och på överbyggda tågstationer för jämförelse av emissioner och exponering mellan äldre och modern teknik var för sig och i samverkan.

Projektet pågår till och med december 2026 och förväntas generera ny kunskap om hur emissioner och exponering förändras när elektrifierade fordon och arbetsmaskiner och nya drivmedel introduceras i transportsektorn. Kunskapen väntas kunna ligga till grund för effektivare sätt att övervaka exponering, gränsvärden och rekommendationer för reducerad klimatpåverkan och säkrare arbetsmiljö.

Bädda för kvalitet via ledarskap för återhämtning

Chefer har enligt arbetsmiljölagen ansvar för de anställdas arbetsmiljö och ledarskapet har visat sig ha stor betydelse för medarbetarnas hälsa. Inom vården har många chefer själva hög arbetsbelastning, vilket riskerar att göra dem mindre uppmärksamma på medarbetares arbetsbörda och återhämtningsbehov. En studie av återhämtningsinsatser för chefer och tillämpning av ett ledarskap som främjar medarbetares återhämtning kan bidra till bättre arbetsmiljö och minskad personalomsättning i vården.

Anna Dahlgren, vid Karolinska institutet, tilldelas 4 995 000 kronor för att undersöka om ett återhämtningsprogram för första linjens chefer inom dygnet runt-vården kan stärka återhämtningen för chefer vid Astrid Lindgrens barnsjukhus och Sahlgrenska universitetssjukhuset. I projektet ingår att utforska hur chefer i sitt ledarskap kan främja personalens återhämtningsmöjligheter.

Projektet pågår till och med augusti 2026 och förväntas visa om insatser för att stärka chefers återhämtning och tillämpning av ett återhämtningsfrämjande ledarskap inom vården kan bidra till bättre återhämtning, prestation och hälsa för såväl chefer som medarbetare.

Foto: Dimitris Vetsikas